Z okazji 25-lecia wolnych wyborów w Polsce Jakub Kuroń - wnuk Jacka Kuronia w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które często gościły na stole w mieszkaniu dziadka w czasie spotkań opozycjonistów z czasów PRL. Był więc strogonow, pierogi ruskie Kuroniów i wątróbka po żydowsku. Strogonow
Składniki:
500 g udźca wołowego, karku lub ligawy
500 g pieczarek
350 ml śmietany 30%
250 ml wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego
70 g koncentratu pomidorowego
70 g musztardy sarepskiej
50 g masła
50 ml oleju
4 ziela angielskie
3 cebule
2 liście laurowe
sól
pieprz
ewentualnie mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy na ćwiartki, większe na 6 części. Cebulę w piórka. Wołowinę czyścimy z błon i kroimy najpierw na plastry grubości 1 cm, a następnie na 5–centymetrowe paski. Wkładamy je na rozgrzane masło z olejem, smażymy, mieszając. Gdy się zetną, dodajemy cebulę i smażymy aż zmięknie. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy około 10 minut. Dodajemy liście i ziele oraz wlewamy wino, musztardę i koncentrat. Dusimy na małym ogniu. Kiedy wołowina jest prawie miękka wlewamy śmietanę, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zagęszczamy mąką z wodą lub zasmażką, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Pierogi ruskie Kuroniów
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
200 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
1 jajko
sól
Farsz:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g białego twarogu
100 g sera pleśniowego
100 g masła
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby „odpoczęło”. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy z niego krążki. Na środku każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem.
Wątróbka po żydowsku
Składniki:
400 g wątróbek drobiowych
3 ugotowane na twardo jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu do smażenia oleju
1 kwaśne jabłko
1 duża cebula
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy na durszlaku. Przed samym smażeniem można ją jeszcze dodatkowo wytrzeć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy wątróbkę z wszystkich stron do zrumienienia. Następnie dodajemy plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko ze skórą (usuwamy gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz majerankiem i dusimy razem pod przykryciem do czasu aż cebula będzie miękka. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) składniki przepuszczamy przez grube sito w maszynce do mięsa. Wątróbkę po żydowsku tradycyjnie podaje się na chałce. Można ją również serwować na bagietce z posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"