Materiał promocyjny

Pierogi w wykonaniu Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni 2. edycji MasterChefa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Smak dzieciństwa, czyli babcine pierogi
Smak dzieciństwa, czyli babcine pierogi
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef - Beata Śniechowska. Przygotowała dania z regionalnych i sprawdzonych produktów od polskich producentów. Potrawy jej autorstwa to powrót do smaków z dzieciństwa. Sprawdź, jak z jej przepisów zrobić trzy wersje pierogów.
Pierogi z dynią i soczewicą
Pierogi z dynią i soczewicą
Pierogi z dynią i soczewicą
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pierogi z dynią i soczewicą - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
    • 40 g roztopionego masła,
      • 320 g ciepłej wody (można też zrobić mieszaninę z 270 g wody i reszty mleka).

        Składniki na farsz:

        • 400 g oczyszczonej dyni Hokkaido,
          • 150 g czerwonej soczewicy,
            • marchew, starta na tarce o dużych oczkach lub pokrojona w drobną kostkę (brunoise),
              • ok. 30 g oliwy extra virgin,
                • chili, drobno posiekane,
                  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
                    • 2 szalotki, drobno posiekane,
                      • 2 cm kłącza imbiru, drobno posiekane lub starte na tarce o drobnych oczkach,
                        • 20 g sosu sojowego,
                          • 10 g soku z cytryny,
                            • skórka otarta z cytryny BIO,
                              • sól morska, świeżo mielony pieprz.

                                Sposób przygotowania:

                                Mąkę przesiać do miski. Wlać ciepłą wodę (lub mieszaninę wody i mleka), dodać roztopione masło. Wyrobić składniki, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą lub trzymać pod miską.

                                Dynię pokroić w cząstki, rozłożyć na tacce, skropić oliwą, piec przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Następnie wyjąć, zmiksować na purée. Soczewicę ugotować al dente, odcedzić. W garnku rozgrzać oliwę, dodać szalotkę, marchew, chili, czosnek oraz imbir. Smażyć, aż szalotka się zrumieni. Następnie dodać soczewicę i purée z dyni. Wymieszać i chwilę razem przesmażyć, aż soczewica jeszcze bardziej zmięknie i wchłonie wilgoć z dyni. Na koniec doprawić farsz solą, pieprzem, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Farsz ostudzić.

                                Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, wyłożyć nadzienie i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.

                                Świeżo ulepione pierogi
                                Ulepione pierogi
                                Świeżo ulepione pierogi
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Pierogi z wędzonym twarogiem, pieczonymi ziemniakami i tymiankiem - przepis krok po kroku

                                Składniki na ciasto:

                                • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
                                  • 40 g roztopionego masła,
                                    • 320 g ciepłej wody (można też zrobić mieszaninę z 270 g wody i reszty mleka).

                                      Składniki na farsz:

                                      • 500 g dużych ziemniaków mączystych,
                                        • 200 g wędzonego twarogu K-Stąd Takie Dobre,
                                          • 6 gałązek tymianku,
                                            • 200 g cebuli,
                                              • olej do smażenia,
                                                • świeżo mielony pieprz, sól, gałka muszkatołowa.

                                                  Do podania:

                                                  • wiejska śmietana 12% K-Stąd Takie Dobre,
                                                    • palone masło.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Mąkę przesiać do miski. Wlać ciepłą wodę (lub mieszaninę wody i mleka), dodać roztopione masło. Wyrobić składniki, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą lub trzymać pod miską.

                                                      Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto na patelni, wystudzić. Ziemniaki przełożyć na blachę do pieczenia, skropić olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec do miękkości (w zależności od wielkości piec ok. 45-65 minut). Ziemniaki ostudzić, rozciąć na pół, farsz wyciągnąć za pomocą łyżki, przetrzeć przez praskę, odłożyć do całkowitego ostudzenia. Twaróg zmielić. W misce połączyć ziemniaki, twaróg, listki tymianku oraz usmażoną cebulą. Doprawić farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

                                                      Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, wyłożyć nadzienie i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia.

                                                      Pierogi polać palonym masłem i podawać z wiejską śmietaną.

                                                      Pierogi z twarogiem i maślaną bułką tartą
                                                      Pierogi z twarogiem i maślaną bułką tartą
                                                      Pierogi z twarogiem i maślaną bułką tartą
                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                      Pierogi z twarogiem i maślaną bułką tartą - przepis krok po kroku

                                                      Składniki na ciasto:

                                                      • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
                                                        • 40 g roztopionego masła,
                                                          • 320 g ciepłej wody (można też zrobić mieszaninę z 270 g wody i reszty mleka).

                                                            Składniki na farsz:

                                                            • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego K-Stąd Takie Dobre, zmielonego jednokrotnie,
                                                              • żółtko K-Stąd Takie Dobre,
                                                                • 50 g cukru drobnego (do wypieków),
                                                                  • skórka otarta z 1/2 cytryny BIO,
                                                                    • ziarna z laski wanilii.

                                                                      Do podania:

                                                                      • ok. 70 g masła,
                                                                        • ok. 40 g bułki tartej,
                                                                          • wiejska śmietana 12% K-Stąd Takie Dobre,
                                                                            • 15 g cukru.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier, skórkę z cytryny i ziarna wanilii. Całość wymieszać. Mąkę przesiać do miski. Wlać ciepłą wodę (lub mieszaninę wody i mleka), dodać roztopione masło. Wyrobić składniki, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą lub trzymać pod miską.

                                                                              Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą. Smażyć, aż bułka się zrumieni. Rumianą bułką z masłem polać pierogi. Podawać z wiejską śmietaną wymieszaną z cukrem.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Źródło: Beata Śniechowska

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości