Pieczone jabłka, śledź w wędzonych śliwkach i zupa grzybowa. Świąteczne zapachy w kuchni Andrzeja Polana

Tak pachnie Boże Narodzenie
Przygotowania do świąt to moc smaków i zapachów. Poznaj przepisy Andrzeja Polana, które wypełnią Twój dom pysznymi, bożonarodzeniowymi aromatami!

Jabłka pieczone z miodem i śliwką wędzoną - przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 10 niedużych jabłek
    • 400 g śliwki wędzonej bez pestek
      • goździki
        • cynamon
          • miód
            • płatki migdałów
              • pomarańcza
                • piernik w kawałku

                  Sposób przygotowania:

                  1. Śliwki zalewamy niedużą ilością gorącej wody, następnie raz jeszcze zagotowujemy, doprawiamy cynamonem i mielonymi goździkami.
                    1. Jabłka obieramy ale tak, żeby nie pozbawić ich ogonka, odcinamy szypułkę.
                      1. Miód podgrzewamy i obtaczamy w nim jabłka, posypujemy migdałami i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z wędzonymi śliwkami.
                        1. Pomiędzy dajemy kawałki pomarańczy, piernika i wstawiamy do pieczenia.

                          Śledź w wędzonych śliwkach, cebuli i kremowych jabłkach - przepis Andrzeja Polana

                          Składniki:

                          • 500 g śledzia
                            • 3-4 cebule
                              • 15 0g śliwki wędzonej bez pestek
                                • olej słonecznikowy
                                  • sól, pieprz czarny i cukier do smaku
                                    • ocet jabłkowy
                                      • 50 ml nalewki śliwkowej

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Śledzie namaczamy, wrzucamy do zalewy octowej.
                                          1. Cebulę kroimy w plasterki i dusimy na oleju na miękko. W trakcie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem.
                                            1. Kiedy tylko cebula będzie miękka, dodajemy śliwki wędzone, a na koniec nalewkę.
                                              1. Sos studzimy i przekładamy do niego śledzia.

                                                Składniki:

                                                • 6 jabłek
                                                  • 3 łyżki miodu
                                                    • ziele angielskie,
                                                      • cynamon

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Ziele angielskie mielimy z cynamonem.
                                                          1. Jabłka smażymy na miodzie. Miksujemy i doprawiamy zielem i cynamonem.

                                                            Pachnąca grzybami i dymem zupa grzybowa - przepis Andrzeja Polana

                                                            Składniki:

                                                            • 1 włoszczyzna
                                                              • liść laurowy
                                                                • ziele angielskie
                                                                  • kminek mielony
                                                                    • pieprz czarny, sól
                                                                      • 150 g grzybów suszonych
                                                                        • 50 g wędzonej śliwki
                                                                          • jabłka suszone (jasne plastry)
                                                                            • natka pietruszki

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Z włoszczyzny i przypraw przygotowujemy wywar warzywny.
                                                                                1. Grzyby namaczamy, zagotowujemy i do grzybów dodajemy odpowiednią ilość wywaru warzywnego.
                                                                                  1. Jeszcze śliwka wędzona, kawałki jabłek i natka pietruszki. I gotowe!

                                                                                    Rurki z ciasta francuskiego faszerowane purée ziemniaczanym - przepis Andrzeja Polana

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 2-3 ziemniaki gotowane
                                                                                      • 1 cebula
                                                                                        • pieprz czarny i sól do smaku
                                                                                          • 1 jajko
                                                                                            • masło klarowane do smażenia
                                                                                              • ciasto francuskie

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                1. Na maśle przesmażamy bardzo drobno pokrojoną cebule. Kolor cebuli po przesmażeniu powinien być wyraźnie bursztynowy.
                                                                                                  1. Łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, żółtkiem i doprawiamy odważnie pieprzem i delikatniej solą.
                                                                                                    1. Ciasto francuskie kroimy w plastry, owijamy na foremkach do rurek, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką i kminkiem. Wstawiamy do pieczenia.
                                                                                                      1. Upieczone nadziewamy farszem ziemniaczanym i raz jeszcze wstawiamy do podgrzania.

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

                                                                                                        Pyszny karp w galarecie – obowiązkowy na wigilijnym stole

                                                                                                        Święta bez śledzia nie istnieją. Te najlepsze zjecie w Krakowie. Poznajcie przepisy

                                                                                                        Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości