Pieczona perliczka z cytrusami, figami i brzoskwinią, czyli pyszny obiad Sebastiana Olmy na specjalne okazje

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje przepisy na pyszne obiady na wyjątkowe okazje. Sprawdź jego fenomenalny przepis na pieczoną perliczkę z cytrusami, figami i brzoskwinią.

Pieczona perliczka z cytrusami, figami i brzoskwinią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g masła
    • łyżeczka płatków chili
      • cytryna
        • pół pęczka mięty
          • mała łyżka soli
            • perliczka w całości (ok. 1,2 kg – 1,5 kg)
              • 2 pęczki tymianku
                • cebula szalotka
                  • 2 główki czosnku
                    • 0,5 litra soku pomarańczowego
                      • 100 g miodu

                        Składniki na farsz:

                        • 2 pomarańcze (same filety)
                          • grejpfrut (same filety)
                            • limonka (same filety)
                              • 4 figi
                                • 2 brzoskwinie
                                  • sól, pieprz do smaku
                                    • pół pęczka mięty

                                      Sposób przygotowania pieczonej perliczki z cytrusami

                                      1. Cytrusy (pomarańczę, grejpfruta, limonkę) i brzoskwinię potnij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski, dodaj sól, czarny pieprz, posiekaną miętę i figi, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
                                        1. W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę.
                                          1. Przygotuj perliczkę do pieczenia: odetnij skrzydełka i łapki, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skóra jak i na wierzchu.
                                            1. Gotowy wcześniej farsz w włóż do środka i zwiąż sznurkiem.
                                              1. Perliczkę przełóż do brytfanny dodając tymianek, cebulę szalotkę i czosnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. C. na 1:30h. Co 20 minut polewaj przez górny uchwyt sokiem pomarańczowym.
                                                1. Na koniec posmaruj kurczaka za pomocą pędzla miodem i liśćmi tymianku, ustaw piekarnik do 240 st. C na około 15 minut, perliczka się pięknie zarumieni.
                                                  1. Wyjmij mięso z pieca, przełóż na deskę i pokrój na element lub pozostaw w całości.
                                                    1. Powstały sos z pieczenia odcedź i zagotuj, podaj go osobno.

                                                      Zobacz także:

                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości