Pieczona na grillu dorada z grillowaną papryką i kozim serem

Dorada z warzywami
Dorada z warzywami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy w pełni. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN królują grillowane ryby i warzywa. Sebastian Olma przygotował pieczoną na grillu doradę z grillowaną papryką i kozim serem. Sprawdź jego przepis i rozkoszuj się pysznym, letnim daniem.

Pieczona na grillu dorada z grillowaną papryką i kozim serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 szt. dorady w całości 
    • koperek, pietruszka, mięta 
      • 200 g masła 
        • olej roślinny
          • sól i pieprz do smaku 
            • 7 cytryn
              • małe słodkie papryki
                • kolorowe papryki 
                  • papryczki padron 
                    • olej, zioła prowansalskie
                      • główka czosnku
                        • rozmaryn 
                          • oliwa extra vergine
                            • 2 roladki koziego sera

                              Sposób przygotowanej pieczonej dorady z grillowaną papryką i kozim serem

                              1. Doradę dokładnie wyczyść i opłucz pod bieżącą wodą.
                                1. Do środka ryby włóż małą garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, mięta) i kawałek zimnego masła. Wszystko powinno nam się zmieścić w środku.
                                  1. Ryby ułóż na blaszce, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem.
                                    1. Przygotowaną rybę ułóż na pergaminie i zawiń w cukierka dodając do środka kawałek cytryny.
                                      1. Rybę połóż na grillu na około 20 minut, aby się upiekła w środku.
                                        1. Małe słodkie papryczki i zwykłe duże papryki przełóż do miski i dodaj olej, zioła prowansalskie, czosnek i rozmaryn.
                                          1. Dokładnie je wymieszaj i grilluj, aż nabiorą lekko czarnego koloru, przełóż je do miski i dopraw sokiem z cytryny i skrop oliwą. 
                                            1. Na talerzu ułóż grillowane papryki (te większe możesz pociąć na mniejsze kawałki). Następnie delikatnie wyjmij rybę z pergaminu i ułóż ją na środku.
                                              1. Kozi ser pokrusz na sam koniec. 

                                                Zobacz także:

                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości