Przepisy kulinarne

Pieczona na grillu dorada z grillowaną papryką i kozim serem

Przepisy kulinarne

Źródło:
Sebastian Olma

Sezon grillowy w pełni. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN królują grillowane ryby i warzywa. Sebastian Olma przygotował pieczoną na grillu doradę z grillowaną papryką i kozim serem. Sprawdź jego przepis i rozkoszuj się pysznym, letnim daniem.

Pieczona na grillu dorada z grillowaną papryką i kozim serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 szt. dorady w całości 
  • koperek, pietruszka, mięta 
  • 200 g masła 
  • olej roślinny
  • sól i pieprz do smaku 
  • 7 cytryn
  • małe słodkie papryki
  • kolorowe papryki 
  • papryczki padron 
  • olej, zioła prowansalskie
  • główka czosnku
  • rozmaryn 
  • oliwa extra vergine
  • 2 roladki koziego sera

Sposób przygotowanej pieczonej dorady z grillowaną papryką i kozim serem

  1. 1Doradę dokładnie wyczyść i opłucz pod bieżącą wodą.
  2. 2Do środka ryby włóż małą garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, mięta) i kawałek zimnego masła. Wszystko powinno nam się zmieścić w środku.
  3. 3Ryby ułóż na blaszce, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. 4Przygotowaną rybę ułóż na pergaminie i zawiń w cukierka dodając do środka kawałek cytryny.
  5. 5Rybę połóż na grillu na około 20 minut, aby się upiekła w środku.
  6. 6Małe słodkie papryczki i zwykłe duże papryki przełóż do miski i dodaj olej, zioła prowansalskie, czosnek i rozmaryn.
  7. 7Dokładnie je wymieszaj i grilluj, aż nabiorą lekko czarnego koloru, przełóż je do miski i dopraw sokiem z cytryny i skrop oliwą. 
  8. 8Na talerzu ułóż grillowane papryki (te większe możesz pociąć na mniejsze kawałki). Następnie delikatnie wyjmij rybę z pergaminu i ułóż ją na środku.
  9. 9Kozi ser pokrusz na sam koniec. 

Zobacz także:

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości