Pieczona jagnięcina z wiosennymi warzywami - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzech Zawieruchy
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na pyszny, wiosenny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić pieczoną jagnięcinę z wiosennymi warzywami? Sprawdź przepis.

Pieczona jagnięcina z wiosennymi warzywami - przepis

Składniki:

  • 1 łopatka jagnięciny bez kości,
    • 0,5 kg młodych ziemniaków,
      • 1 pęczek zielonych szparagów,
        • 1 pomarańcza,
          • 1 gałązka rozmarynu,
            • 2 garście świeżego szpinaku,
              • 2 garście świeżego groszku cukrowego,
                • 100 g masła,
                  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
                    • 1 szalotka,
                      • 1 ząbek czosnku,
                        • 2 łyżki miodu,
                          • 3 łyżki sosu sojowego,
                            • 100 ml białego wytrawnego wina,
                              • sól i pieprz do smaku.

                                Pieczona jagnięcina z wiosennymi warzywami - sposób przygotowania

                                1. Z umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Rozmaryn drobno siekamy.
                                  1. Mięso rozcinamy na około 2-3 cm kawałek, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i skórką z pomarańczy. Zwijamy jak do pieczenia i związujemy za pomocą sznurka.
                                    1. W rondelku gotujemy na małym ogniu sok z pomarańczy, białe wino, sos sojowy i miód.
                                      1. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1,5 h regularnie podlewając sosem z rondelka.
                                        1. Od szparag oddzielamy główki. Gotujemy je razem z obranymi ziemniakami w osolonej wodzie około 20 minut.
                                          1. Resztę łodyg szparagów i zielone warzywa najpierw blanszujemy. Później na patelni z dodatkiem masła obsmażamy szalotkę.
                                            1. Następnie dodajemy szparagi i groszek cukrowy. Na końcu szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę.
                                              1. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki z łodygami szparag ugniatamy z dodatkiem masła i dwiema łyżkami śmietany.
                                                1. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem z pieczenia i serwujemy w towarzystwie zielonych warzyw oraz purée ziemniaczano-szparagowym.

                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                  Zobacz także:

                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości