W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Jagoda Miłoszewicz. Podzieliła się z nami przepisami na: młodą kapustę, pesto z czosnku niedźwiedziego, regionalną potrawę podkarpacką - knysze, dżem dyniowy i dżem marchewkowy. Wszystkie pochodzą z książki Pani Jagody: "Chata Magoda. Ucieczka na wieś". Młoda kapusta
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 duża lub 2 małe cebule
pęczek koperku
2-3 listki laurowe
koper włoski (nasionka) do smaku
sól
2 łyżki oliwy
1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Kapustę, cebulę, oliwę i przyprawy włożyć do garnka. Dolać wodę i dusić pod przykryciem przez 25 min., co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta jest już miękka, dodać pokrojony koperek.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
2 duże garście czosnku niedźwiedziego
0,5 szklanki prażonego słonecznika
0,5 szklanki oliwy
sól do smaku
Przygotowanie:
Wypłukane liście czosnku zblanszować, zmiksować ze słonecznikiem, posolić do smaku, wlać oliwę i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować. Zamiast słonecznika lub dodatkowo można dorzucić orzechy pinii albo pistacje.
Najbardziej jednak lubię pesto z czosnku niedźwiedziego. Można je podawać z makaronem, na grzance, po dodaniu jogurtu lub majonezu staje się smakowitym dipem.
Knysze
Składniki:
Ciasto:
mąka
jajka
maślanka
szczypta soli
płaska łyżeczka sody
Farsz:
ziemniaki
25 dag białego sera
1-2 cebule
sól
pieprz
majeranek lub tymianek
Sos:
1 łyżka śmietany
1 łyżka majonezu
maślanka
sól
2 ząbki czosnku
szczypiorek lub zielony koperek
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki utrzeć z białym serem, dodać przysmażoną cebulę (pokrojoną w kostkę) i przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub co kto lubi. Z farszu robić małe kuleczki i wrzucać do ciasta. Delikatnie mieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron (powinny być bardzo pulchne).
Na stół podajemy z sosem czosnkowym – wszystkie składniki po prostu ze sobą mieszamy.
Dżem dyniowy
Składniki:
1 kg świeżej dyni
1 kg cukru żelującego z naturalną pektyną (nie żelfiksu!)
cynamon do smaku
sok z 0,5 cytryny
Przygotowanie:
Obraną dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki lub w malakserze. W dużym garnku zasypać dynię cukrem i odstawić na min. godzinę. Potem zagotować, dodać cynamon, sok z cytryny i krótko gotować. Krótki czas gotowania – maksymalnie 3 min. – sprawia, że dynia jest lekko chrupiąca.
Dżem marchewkowy
Składniki:
1 kg marchewki
1 kg cukru żelującego z naturalną pektyną
10 dag migdałów (mogą być w płatkach)
2 cytryny
imbir (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Marchew obrać i zmiksować w malakserze. Migdały obrać i drobno pokroić, wrzucić do marchwi. Dodać sok z cytryn i otartą skórkę. Można doprawić imbirem, ale bez tego też jest smacznie. Zasypać cukrem i odstawić na 2 godz. Zagotować i gotować tylko przez chwilę – maksymalnie 3 min. Gorący dżem włożyć do słoików.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"