Przepisy kulinarne

Pesto z Chaty Magoda

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Jagoda Miłoszewicz. Podzieliła się z nami przepisami na: młodą kapustę, pesto z czosnku niedźwiedziego, regionalną potrawę podkarpacką - knysze, dżem dyniowy i dżem marchewkowy. Wszystkie pochodzą z książki Pani Jagody: "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".

Młoda kapusta

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 duża lub 2 małe cebule

pęczek koperku

2-3 listki laurowe

koper włoski (nasionka) do smaku

sól

2 łyżki oliwy

1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Kapustę, cebulę, oliwę i przyprawy włożyć do garnka. Dolać wodę i dusić pod przykryciem przez 25 min., co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta jest już miękka, dodać pokrojony koperek.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

2 duże garście czosnku niedźwiedziego

0,5 szklanki prażonego słonecznika

0,5 szklanki oliwy

sól do smaku

Przygotowanie:

Wypłukane liście czosnku zblanszować, zmiksować ze słonecznikiem, posolić do smaku, wlać oliwę i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować. Zamiast słonecznika lub dodatkowo można dorzucić orzechy pinii albo pistacje.

Najbardziej jednak lubię pesto z czosnku niedźwiedziego. Można je podawać z makaronem, na grzance, po dodaniu jogurtu lub majonezu staje się smakowitym dipem.

Knysze

Składniki:

Ciasto:

mąka

jajka

maślanka

szczypta soli

płaska łyżeczka sody

Farsz:

ziemniaki

25 dag białego sera

1-2 cebule

sól

pieprz

majeranek lub tymianek

Sos:

1 łyżka śmietany

1 łyżka majonezu

maślanka

sól

2 ząbki czosnku

szczypiorek lub zielony koperek

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki utrzeć z białym serem, dodać przysmażoną cebulę (pokrojoną w kostkę) i przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub co kto lubi. Z farszu robić małe kuleczki i wrzucać do ciasta. Delikatnie mieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron (powinny być bardzo pulchne).

Na stół podajemy z sosem czosnkowym – wszystkie składniki po prostu ze sobą mieszamy.

Dżem dyniowy

Składniki:

1 kg świeżej dyni

1 kg cukru żelującego z naturalną pektyną (nie żelfiksu!)

cynamon do smaku

sok z 0,5 cytryny

Przygotowanie:

Obraną dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki lub w malakserze. W dużym garnku zasypać dynię cukrem i odstawić na min. godzinę. Potem zagotować, dodać cynamon, sok z cytryny i krótko gotować. Krótki czas gotowania – maksymalnie 3 min. – sprawia, że dynia jest lekko chrupiąca.

Dżem marchewkowy

Składniki:

1 kg marchewki

1 kg cukru żelującego z naturalną pektyną

10 dag migdałów (mogą być w płatkach)

2 cytryny

imbir (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Marchew obrać i zmiksować w malakserze. Migdały obrać i drobno pokroić, wrzucić do marchwi. Dodać sok z cytryn i otartą skórkę. Można doprawić imbirem, ale bez tego też jest smacznie. Zasypać cukrem i odstawić na 2 godz. Zagotować i gotować tylko przez chwilę – maksymalnie 3 min. Gorący dżem włożyć do słoików.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości