Materiał promocyjny

Perliczki, indyk i kurczak z grilla według przepisów Andrzeja Polana

Smaczna i zdrowa kuchnia drobiowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak przygotować drób na grilla. Sprawdź jego przepisy na bułkę z Neapolu na bogato (z perliczką), grillowaną pierś z kurczaka z oscypkiem oraz ziemniaki z ogniska z indykiem w kapuście. Te dania urzekają nie tylko smakiem, ale również aromatem i wyglądem.

Bułka z Neapolu na bogato - z grilla lub piekarnika - przepis

Bułka z Neapolu na bogato
Bułka z Neapolu na bogato
Bułka z Neapolu na bogato
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 10 filetów z perliczek,
    • chorizo,
      • opaowanie drobnego makaronu,
        • 2 pęczki młodej marchwi z nacią,
          • 100 g zielonego, mrożonego groszku,
            • masło klarowane do smażenia,
              • szczypiorek,
                • bazylia świeża,
                  • 8 bułek kajzerek,
                    • 4 mozzarelle w zalewie,
                      • 100 ml śmietanki 30%,
                        • sól, pieprz czarny, papryka ostra.

                          Sposób przygotowania:

                          Bułki przekrawamy, wydrążamy środku. Filety z perliczki bardzo dokładnie obtaczamy w miksie z przypraw i smażymy krótko na grillu lub na patelni, dodając wydrążone środki kajzerek i kawałki chorizo. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy. Marchewki kroimy w plasterki bez potrzeby obierania, przesmażamy w rondlu na maśle klarowanym. Dodajemy szczypiorek i na koniec groszek oraz bazylię. Do marchewek dodajemy kawałki filetów z perliczki, makaron, odrobinę wody. Jeszcze sery i na koniec grzanki. Wszystko mieszamy razem i wykładamy do naszych misek z kajzerek. Posypujemy raz jeszcze serem i zapiekamy. Czy to na grillu, czy też w piekarniku.

                          Grillowana pierś z kurczaka z oscypkiem, pesto z natki marchewki i pieczone jabłka - przepis

                          Grillowana pierś z kurczaka z oscypkiem, pesto z natki marchewki i pieczone jabłka
                          Grillowana pierś z kurczaka z oscypkiem, pesto z natki marchewki i pieczone jabłka
                          Grillowana pierś z kurczaka z oscypkiem, pesto z natki marchewki i pieczone jabłka
                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                          Składniki:

                          • 4 filety z kurczaka,
                            • duży oscypek,
                              • nać z jednego pęczka marchewki,
                                • 200 ml oleju rzepakowego,
                                  • 100 g słonecznika,
                                    • sok z cytryny,
                                      • 10 małych jabłek,
                                        • 2-3 łyżki miodu,
                                          • sól, pieprz czarny, papryka czerwona ostra, kminek mielony, kolendra mielona.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Filety kurczaka nacinamy w kratkę od wewnętrznej strony, tej bardziej miękkiej. Olej rzepakowy łączymy z przyprawami, robiąc gęste smarowidło i w takim dokładnie obtaczamy filety. Smażymy na patelni lub na grillu z każdej strony. Kiedy nacięta część będzie już podsmażona, we wszystkie nacięcia nakładamy oscypka startego wymieszanego ze szczypiorkiem. Jabłka całe układamy na grillu lub na blaszce, polewamy miodem i pieczemy do miękkości. W wysokim naczyniu blendujemy natkę marchewki z olejem, podprażonymi orzechami, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

                                            Ziemniaki z ogniska, indyk w kapuście młodej, sos gorczycowy - przepis

                                            Ziemniaki z ogniska, indyk w kapuście młodej, sos gorczycowy
                                            Ziemniaki z ogniska, indyk w kapuście młodej, sos gorczycowy
                                            Ziemniaki z ogniska, indyk w kapuście młodej, sos gorczycowy
                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                            Składniki:

                                            • 1 kg mięsa z ud indyka,
                                              • 200 g kaszy jęczmiennej,
                                                • 3 jabłka,
                                                  • 2 cebule,
                                                    • 2 główki młodej kapusty,
                                                      • koperek, lubczyk, natka pietruszki,
                                                        • musztarda francuska,
                                                          • 200 ml śmietanki 36%,
                                                            • 1 kg młodych ziemniaków,
                                                              • szczypiorek,
                                                                • świeży tymianek.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Kapustę parzymy w gorącej wodzie i rozbieramy ja na pojedyncze liście. Środka nie wyrzucamy, tylko zostawiamy. Cebulę przesmażamy na oleju na miękko. Cebulę, środek z kapusty oraz mięso mielimy w maszynce do mięsa i po dodaniu przypraw bardzo dokładnie wyrabiamy, dodając kaszę jęczmienną. Nie zapominamy o zielonym, czyli natce, koperku i lubczyku. Na koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę lub starte na grubym oczku. Wszystko mieszamy i zwijamy gołąbki lub układamy niczym piramidkę liście na przemian z mięsem. Wszystko zalewamy delikatnie bulionem wymieszanym z musztardą francuską, śmietanką i wstawiamy na grilla lub do piekarnika lub na kuchenkę.

                                                                  Pierwsza opcja na ognisku jest najlepsza, bo dodatkowo pozyskujemy zapach z grillowania. Ziemniaki kroimy w plasterki, naczynie do zapiekania, rondel czy też brytfannę na grilla smarujemy masłem, wykładamy naprzemiennie ziemniaki i siekany szczypiorek, świeży tymianek, liście laurowe. Na wierzch wykładamy plastry masła. Szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy znowu na grilla lub do piekarnika. Pod koniec, kiedy ziemniaki są już prawie miękkie, zdejmujemy folię i podrumienimy.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                  Materiał promocyjny
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości