Materiał promocyjny

Paweł Stasiak - kuchnia w rytmie disco

W roli głównej, w kuchni Dzień Dobry TVN wystąpił… ser. Nie przyćmił jednak Pawła Stasiaka, byłego lidera zespołu Papa Dance. Nie ma chyba nikogo, kto by nie znał ich przebojów "Maxi Singiel”, „Naj story” czy „Nasz Disneyland”. Paweł wcale nie "obrósł w tłuszcz" i ma się coraz lepiej. Dostał nawet swój własny program. Jaki?

Zdjęcie:Piotr Bławcki / East News

Bursztyn na orzechach z miodem akacjowym

Składniki:

300g sera bursztyn

2 łyżki miodu akacjowego

40 g masła

100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Orzechy przesmażamy z masłem na patelni. Układamy porcje sera na wierzch i wstawiamy do pieca na temp. 190 stopni. Po 5 minutach ser gotowy, jeszcze łyżka miodu na wierzch, troszkę świeżo mielonego czarnego pieprzu i gotowe.

Bursztyn ze smażonymi śliwkami

Składniki:

400 g sera bursztyn

śliwki węgierki 1kg

pieprz czarny

kardamon

2 łyżki miodu akacjowego

Sposób przygotowania:

Mięta, śliwki kroimy na połówki i przesmażamy na miodzie z dodatkiem kardamonu. Takie na pół usmażone wykładamy na ser i zapiekamy w piekarniku. Podajemy posypane świeżo mielonym czarnym pieprzem i miętą.

Bursztynowy bakłażan

Składniki:

6 bakłażanów

200 g mąki

500 g pomidorów pellati

2 cebule

2 marchewki

4 łodygi selera naciowego

100 ml białego wina

olej rzepakowy do smażenia,

bazylia świeża,

250 g sera bursztyn

Sposób przygotowania:

Cebulę, marchewkę, seler, drobno siekamy i przesmażamy na oleju, podlewamy winem białym , odparowujemy i dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodajemy bazylię świeżą. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy niech puści łzy goryczy. Ręcznikiem papierowym zbieramy łzy z bakłażana, jego samego natomiast obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce drobnej, plastry przesmażonego bakłażana przekładamy sosem, serem bursztyn i tak do wyczerpania zapasów. wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Kotlety à la Polesie

Składniki:

600 g schabu b/kości

100 g masła klarowanego

2 jajka

200 g sera bursztyn

100 g bułki tartej

sałata kolorowa

mąka do panierowania

cytryna

pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso lekko zbijamy tłuczkiem i posypujemy delikatnie pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku oraz w bułce tartej z dodatkiem tartego sera bursztyn. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ćwiartkami cytryn i sałatą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości