Przepis na wegański pasztet z ciecierzycy i pieczarek. Zrobisz go w maksymalnie godzinę!

Pasztet z soczewicy
Fot. sitriel / Getty Images
Przygotowując wegański pasztet, trzeba zadbać przede wszystkim o dwie kwestie – odpowiednią ilość przypraw i konsystencję, dzięki której pasztet po upieczeniu będzie dało się kroić. Pasztet z ciecierzycy i kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub część składowa obiadu. Doskonale smakuje z chrzanem!
  • Przepis na wegański pasztet z ciecierzycy z pieczarkami
    • O czym warto pamiętać, przygotowując pasztet z ciecierzycy i warzyw?
      • Inne wersje pasztetu z ciecierzycy

        Zobacz też: W naszej kuchni pyszne dania z cukinii: leczo, placki i ciasto

        Nasza propozycja nadaje się dla wegan, osób z alergią na mleko i jaja, a także dla wszystkich, którzy na co dzień starają się jeść zdrowo. Wykonany od podstaw pasztet z ciecierzycy i warzyw lub grzybów jest nie tylko smaczny, lecz także bogaty w składniki odżywcze – to świetne źródło białka i minerałów. Prezentujemy przepis podstawowy oraz kilka wariantów smakowych do wyboru.

        Przepis na wegański pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

        Do przygotowania tego pasztetu niezbędny będzie blender lub maszynka do mielenia, dzięki którym możliwe będzie rozdrobnienie składników. Potrzebna będzie także podłużna blacha – tak zwana keksówka.

        Składniki (na średniej wielkości keksówkę):

        · ¾ szklanki suchej ciecierzycy,

        · ½ szklanki suchej kaszy jaglanej,

        · 12 średnich pieczarek,

        · 1 marchewka,

        · 2 cebule,

        · 3 ząbki czosnku,

        · 2 liście laurowe,

        · 2 ziarna ziela angielskiego,

        · ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,

        · ½ łyżeczki ostrej papryki,

        · 1 łyżeczka słodkiej papryki,

        · 1 łyżeczka kuminu,

        · 1 łyżeczka majeranku,

        · 2 łyżki płatków drożdżowych,

        · 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

        · sól i pieprz do smaku,

        · kilka łyżek oleju do smażenia.

        Przygotowanie:

        Ugotuj do miękkości namoczoną przez noc ciecierzycę (czyli przez około 30 minut) oraz kaszę jaglaną. Na oleju podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę oraz liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i kumin. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno pieczarki oraz startą marchewkę. Duś przez 15 minut, a następnie starannie odparuj resztę wody z pieczarek. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe (mogą zostać, jeśli blender poradzi sobie z ich rozdrobnieniem). Dodaj do cieciorki i zmiksuj całość blenderem lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj płatki drożdżowe, natkę pietruszki, pozostałe przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj kilka łyżek bułki tartej. Przełóż do wysmarowanej olejem keksówki. Piecz 50 minut w 180℃.

        Pasztet z ciecierzycy i kaszy jaglanej z pieczarkami najlepiej podawać na zimno, krojąc go w plastry. Sprawdzi się jako dodatek do świeżego chleba, danie na imprezę oraz dodatek do obiadu.

        O czym warto pamiętać, przygotowując pasztet z ciecierzycy i warzyw?

        Przygotowując jarski pasztet, warto pamiętać, by dobrze go doprawić. Świetnie sprawdzi się między innymi świeżo zmielony pieprz, kumin, majeranek, słodka papryka czy oregano. Zamiast soli warto dodać sos sojowy, który odpowiada za smak umami . Można także wybrać płatki drożdżowe (inaczej zwane drożdżami nieaktywnymi), które są nie tylko zdrowe, ale także doskonale podbijają smak wegetariańskich dań. Dodając do pasztetu z ciecierzycy i czerwonej soczewicy zioła, można wybrać świeżą natkę pietruszki, listki majeranku z domowego ogródka ziołowego – sprawią, że całość będzie bardziej aromatyczna.

        Oprócz odpowiedniego przyprawienia, warto zadbać o gęstość masy przekładanej do formy. Nie może być za rzadka, jeśli pasztet ma nadawać się do krojenia w plastry. Dlatego pasztet z ciecierzycy bez jajek lub inna wegańska wersja tego dania powinien zawierać składniki zapewniające odpowiednią konsystencję. Może to być np. zmiksowana kasza jaglana, zmielone na proszek orzechy, bułka tarta, mąka z ciecierzycy, a także pestki słonecznika lub dyni. Należy też dbać o to, by dobrze odparować nadmiar wody z pieczarek. W przypadku, gdy przygotowywany jest pasztet z ciecierzycy z puszki , konieczne będzie dokładne odsączenie ziaren z zalewy.

        Inne wersje pasztetu z ciecierzycy

        Cieciorka jest składnikiem o dość neutralnym smaku, który dobrze komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Zamiast pieczarek można na przykład użyć warzyw korzeniowych – marchewki, selera, pietruszki, a nawet buraka, który nada piękny kolor. Pasztet z ciecierzycy i marchewki można wzbogacić dodatkiem zmielonych orzechów włoskich lub nerkowców. Nadają się także pestki dyni, które sprawią, że będzie miał zielony kolor. Miłośnicy suszonych owoców w pasztetach mogą dorzucić do swojego dania namoczone śliwki, rodzynki lub żurawinę. Będą pasować szczególnie do świątecznych przepisów.

        Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami to kolejna z wersji, która cieszy się dużą popularnością. Warto pamiętać, by nie dodawać za dużo soli czy sosu sojowego, ponieważ suszone pomidory zazwyczaj nadają już odpowiedniego smaku. Jako dodatek do takiego pasztetu dobrze sprawdzi się oregano i zmielone orzechy nerkowca.

        Pasztet z ciecierzycy i dyni to z kolei świetna propozycja na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Taką jesienną wersję dobrze jest przyprawić kurkumą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Dyni nie może być zbyt dużo, by całość nie stała się zanadto miękka.

        Zobacz film: Lekkie dania wegetariańskie, źródło: Dzień Dobry TVN
        podziel się:

        Pozostałe wiadomości