Pascha wielkanocna i inne pyszności

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzili: Alżbeta Lenska i Andrzej Polan. Przygotowali dania, które można postawić na wielkanocnym stole. Oto one: pascha z mleka zsiadłego z bakaliami, quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem oraz rolada z kurczaka faszerowana biszkoptem z selera, amarantusa i rodzynek.

Pascha wielkanocna z mleka zsiadłego z bakaliami

Składniki:

2 l mleka 3.2% niepasteryzowanego

500 ml mleka zsiadłego

6 jajek

200 g masła

60 g ksylitolu Sante

4 cytryny

1 laska wanilii

rodzynki Sante

śliwki suszone Sante

morele Sante

żurawina Sante

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy mleko zsiadłe wymieszane z jajkami, chwilę gotujemy i przecedzamy przez gęste sitko. Najlepiej użyć dodatkowo ściereczki lnianej. Odciskamy, masło miksujemy, dodajemy ziarenka z przeciętej laski wanilii, ksylitol i odciśnięty domowy ser. Na koniec dodajemy bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu dekorujemy bakaliami.

Ksylitol:

  • jako naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy,
    • zawiera prawie dwa razy mniej kalorii oraz 14-krotnie niższy indeks glikemiczny,
      • w przeciwieństwie do cukru, nie obniża pH w jamie ustnej dzięki czemu przeciwdziała próchnicy,
        • polecany w szczególności dla osób chorujących na cukrzycę, jak również dbających o linię.

          Quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem

          Składniki:

          1 szkl. kaszy quinoa Sante

          ok. 2 szkl. soku jabłkowego

          pęczek rzodkiewki

          pęczek botwinki

          2 grapefruity różowe

          2 dojrzałe avocado

          sól himalajska różowa Sante

          kiełki rzodkiewki

          Przygotowanie:

          Kaszę Quinoa zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę. Odcedzamy i wrzucamy do gotującego się soku jabłkowego z dodatkiem szczypty różowej soli himalajskiej. Gotujemy aż kasza stanie się szklista przez ok. 30 min. na wolnym ogniu. Jedno avocado zgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z grapefruita, odrobiną oleju oraz szczyptą różowej soli himalajskiej. Drugie avocado kroimy na ćwiartki (lub rwiemy na kawałki). Rzodkiewkę kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy do zimnej wody. Buraki młode kroimy w plastry i, podobnie jak rzodkiewkę, umieszczamy w zimnej wodzie. Ugotowaną kaszę podajemy z wszystkimi dodatkami, robiąc ładną kompozycję.

          Quinoa:

          • jest naturalnym produktem bezglutenowym
            • jest źródłem wysokiej jakości białka, może stanowić pełnowartościową alternatywę dla mięsa, ze względu na profil aminokwasowy, dlatego quinoa jest niezwykle ważnym produktem dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale nie tylko.

              Dodatkowo jest także bardzo cennym źródłem wapnia i żelaza

              • posiada niski indeks glikemiczny.

                Rolada z kurczaka faszerowana biszkoptem z selera, amarantusa i rodzynek

                Składniki:

                2 filety z kurczaka

                1 seler korzeń

                6 jajek

                100 g amarantusa Sante

                1 łyżeczka ksylitolu Sante

                pęczek koperku

                100 g masła

                sól himalajska różowa Sante

                pieprz

                rodzynki Sante

                Przygotowanie:

                Masło ucieramy z ksylitolem i żółtkami. Dodajemy ugotowanego i zmiksowanego selera oraz mąkę z amarantusa. Białka ubijamy na sztywno z różową solą himalajską i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy i dodajemy na koniec rodzynki i posiekany koperek. Pierś z kurczaka rozcinamy i delikatnie rozklepujemy. Wkładamy farsz, zwijamy roladę i owijamy ją folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min. w 180 st. C.

                Amarantus:

                • podobnie jak quinoa: źródło białka o wysokiej wartości biologicznej,
                  • naturalnie bezglutenowy i lekkostrawny,
                    • dodatkowo jest także źródłem skwalenu – lipidu opóźniającego procesu starzenia.

                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości