Paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą
Składniki na paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą:
- 100 g kaszy jaglanej
- 240 ml bulionu warzywnego
- olej rzepakowy (do smażenia)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule
- 3 marchewki
- sól, pieprz
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- duża szczypta pieprzu ziołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Składniki na prażoną ciecierzycę:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1⁄5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 kromki żytniego chleba razowego
Jak przyrządzić paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą?
Przelaną wrzątkiem kaszę gotuj w bulionie do miękkości (około 20 minut), na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając. Pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj prażoną ciecierzycę. Wymieszaj wszystkie składniki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Na rozgrzany olej wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w drobną kostkę cebule. Gdy się zeszklą, dodaj marchewki starte na tarce o małych oczkach. Całość posól i podduś pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Dodaj kaszę jaglaną, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i smaż przez minutę. Dopraw do smaku. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dodaj odrobinę przegotowanej wody. Przygotowanym paprykarzem możesz posmarować ulubione pieczywo.
Pieczony schab z pieczarkami i porem
Składniki na pieczony schab z pieczarkami i porem:
- 600 g schabu wieprzowego
- 2 łyżki mielonego kminku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 20 ml oleju rzepakowego
- 800 g cebuli
- 1 łyżka miodu
Składniki na grzanki z pieczarkami:
- 1 mały por
- 1 łyżka masła klarowanego (do smażenia)
- 300 g pieczarek
- 6 jajek
- sól, pieprz
- 12 kromek pieczywa pełnoziarnistego
- 1 pęczek koperku
Składniki na sałatkę:
- 6 pomidorów
- 4 sałaty rzymskie mini
- 200 g groszku
- 10 ml oliwy z oliwek
Jak przyrządzić pieczony schab z pieczarkami i porem?
Kminek, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz i ostrą paprykę zmieszaj dokładnie razem. Obtocz kawałki mięsa w mieszance.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso na bardzo złoty kolor, po czym przełóż na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę pokrojoną w grubą kostkę, podlej miodem, skarmelizuj. Do złocistej cebuli włóż z powrotem mięso i wstaw pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180°C na godzinę i 40 minut.
Pora pokrój w półplasterki i smaż na łyżce masła, podlewając 3–4 łyżkami wody, aby szybciej zmiękł. Pieczarki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pieczarki do porów i smaż Wszystko jeszcze około 4 minut. Pieczarki powinny pozostać jasne. Roztrzep jajka z solą i pieprzem. Obtocz w jajkach kromki chleba i smaż jak grzanki na patelni z resztą masła. Rumiane przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na gotowe pieczywo wyłóż pora i pieczarki i posyp obficie koperkiem. Podziel schab na grube kotlety. Przygotuj sałatkę: pomidory pokrój w kostkę, a sałaty przekrój wzdłuż. Wymieszaj z pomidorami, groszkiem i oliwą. Na talerz wyłóż mięso i grzankę, obok ułóż sałatkę.
Łosoś z piekarnika z marynowanymi ogórkami
Składniki na łososia z piekarnika z marynowanymi ogórkami:
- 400 g filetu z łososia ze skórą pieprz
- kilka gwiazdek anyżu
- skórka z 1 cytryny
- 500 g ogórków
- 100 ml wody
- 20 g miodu
- 100 ml octu jabłkowego
- 2 pęczki koperku
- 4 jabłka
- 100 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 20 ml oleju rzepakowego
- 2 kg ugotowanych ziemniaków
Jak przyrządzić łososia z piekarnika z marynowanymi ogórkami?
Ułóż łososia na blaszce wyłożonej pergaminem. Oprósz pieprzem. Na wierzchu rozłóż gwiazdki anyżu i skórkę z cytryny. Zawiń brzegi pergaminu, tak by zamknąć w nim rybę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 17 minut.
Ogórki wraz ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Wodę połącz z miodem, octem i pęczkiem posiekanego koperku. Zalej nią ogórki i odstaw, aby marynowały się w czasie pieczenia łososia. Obrane i pokrojone jabłka połącz z sokiem jabłkowym i gotuj do miękkości. Zblenduj na purée, a kiedy ostygną, połącz z musztardą.
Olej podgrzej w rondelku do temperatury 35°C i dodaj pozostały posiekany koperek. Zblenduj na jednolitą masę. Po przestudzeniu wyłóż na bawełnianą ściereczkę lub gęste sitko. Odcedź. Łososia podawaj na talerzu w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i marynowanego ogórka. Skórkę z cytryn, wyciśnij sok. Wymieszaj z ziółkami i mąką, zalej gotującym się mlekiem, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj, cały czas mieszając. Upieczone ciasto posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki, zwiń jak roladę. Polej sosem cytrynowym.
Zobacz także:
- Zdrowe dania na początek nowego roku: warzywne makarony i czekoladowy deser z awokado
- Smaczne dania na parze: filet z indyka z młodą marchwią i warzywne curry z soczewicą
- Dieta faceta. Przepisy Hanny Stolińskiej i Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News