Materiał promocyjny

Kuchnia śródziemnopolska według przepisów Piotra Kucharskiego

Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski przekonuje, że kuchnia polska też może być zdrowa i lekka. Swoje przepisy opiera na założeniach diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych. Do przygotowania dań wykorzystuje łatwo dostępne produkty, które znamy i lubimy. Czym jest kuchnia śródziemnopolska? Poznaj przepisy na paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą, pieczony schab z pieczarkami i porem oraz łososia z piekarnika z marynowanymi ogórkami.

Paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą

Składniki na paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą:

  • 100 g kaszy jaglanej
    • 240 ml bulionu warzywnego
      • olej rzepakowy (do smażenia)
        • 3 liście laurowe
          • 4 ziarna ziela angielskiego
            • 2 cebule
              • 3 marchewki
                • sól, pieprz
                  • 3 pomidory
                    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
                      • duża szczypta pieprzu ziołowego
                        • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

                          Składniki na prażoną ciecierzycę:

                          • 200 g ugotowanej ciecierzycy
                            • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                              • 1⁄5 łyżeczki ostrej papryki
                                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                  • 2 kromki żytniego chleba razowego

                                    Jak przyrządzić paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą?

                                    Przelaną wrzątkiem kaszę gotuj w bulionie do miękkości (około 20 minut), na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając. Pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj prażoną ciecierzycę. Wymieszaj wszystkie składniki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.

                                    Na rozgrzany olej wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w drobną kostkę cebule. Gdy się zeszklą, dodaj marchewki starte na tarce o małych oczkach. Całość posól i podduś pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Dodaj kaszę jaglaną, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i smaż przez minutę. Dopraw do smaku. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dodaj odrobinę przegotowanej wody. Przygotowanym paprykarzem możesz posmarować ulubione pieczywo.

                                    Paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą
                                    Paprykarz szczeciński z prażoną ciecierzycą
                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                    Pieczony schab z pieczarkami i porem

                                    Składniki na pieczony schab z pieczarkami i porem:

                                    • 600 g schabu wieprzowego
                                      • 2 łyżki mielonego kminku
                                        • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
                                          • 1 łyżeczka imbiru
                                            • sól, pieprz
                                              • 1 łyżeczka ostrej papryki
                                                • 20 ml oleju rzepakowego
                                                  • 800 g cebuli
                                                    • 1 łyżka miodu

                                                      Składniki na grzanki z pieczarkami:

                                                      • 1 mały por
                                                        • 1 łyżka masła klarowanego (do smażenia)
                                                          • 300 g pieczarek
                                                            • 6 jajek
                                                              • sól, pieprz
                                                                • 12 kromek pieczywa pełnoziarnistego
                                                                  • 1 pęczek koperku

                                                                    Składniki na sałatkę:

                                                                    • 6 pomidorów
                                                                      • 4 sałaty rzymskie mini
                                                                        • 200 g groszku
                                                                          • 10 ml oliwy z oliwek

                                                                            Jak przyrządzić pieczony schab z pieczarkami i porem?

                                                                            Kminek, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz i ostrą paprykę zmieszaj dokładnie razem. Obtocz kawałki mięsa w mieszance.

                                                                            Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso na bardzo złoty kolor, po czym przełóż na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę pokrojoną w grubą kostkę, podlej miodem, skarmelizuj. Do złocistej cebuli włóż z powrotem mięso i wstaw pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180°C na godzinę i 40 minut.

                                                                            Pora pokrój w półplasterki i smaż na łyżce masła, podlewając 3–4 łyżkami wody, aby szybciej zmiękł. Pieczarki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pieczarki do porów i smaż Wszystko jeszcze około 4 minut. Pieczarki powinny pozostać jasne. Roztrzep jajka z solą i pieprzem. Obtocz w jajkach kromki chleba i smaż jak grzanki na patelni z resztą masła. Rumiane przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na gotowe pieczywo wyłóż pora i pieczarki i posyp obficie koperkiem. Podziel schab na grube kotlety. Przygotuj sałatkę: pomidory pokrój w kostkę, a sałaty przekrój wzdłuż. Wymieszaj z pomidorami, groszkiem i oliwą. Na talerz wyłóż mięso i grzankę, obok ułóż sałatkę.

                                                                            Pieczony schab z pieczarkami i porem
                                                                            Pieczony schab z pieczarkami i porem
                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                            Łosoś z piekarnika z marynowanymi ogórkami

                                                                            Składniki na łososia z piekarnika z marynowanymi ogórkami:

                                                                            • 400 g filetu z łososia ze skórą pieprz
                                                                              • kilka gwiazdek anyżu
                                                                                • skórka z 1 cytryny
                                                                                  • 500 g ogórków
                                                                                    • 100 ml wody
                                                                                      • 20 g miodu
                                                                                        • 100 ml octu jabłkowego
                                                                                          • 2 pęczki koperku
                                                                                            • 4 jabłka
                                                                                              • 100 ml soku jabłkowego
                                                                                                • 2 łyżeczki ostrej musztardy
                                                                                                  • 20 ml oleju rzepakowego
                                                                                                    • 2 kg ugotowanych ziemniaków

                                                                                                      Jak przyrządzić łososia z piekarnika z marynowanymi ogórkami?

                                                                                                      Ułóż łososia na blaszce wyłożonej pergaminem. Oprósz pieprzem. Na wierzchu rozłóż gwiazdki anyżu i skórkę z cytryny. Zawiń brzegi pergaminu, tak by zamknąć w nim rybę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 17 minut.

                                                                                                      Ogórki wraz ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Wodę połącz z miodem, octem i pęczkiem posiekanego koperku. Zalej nią ogórki i odstaw, aby marynowały się w czasie pieczenia łososia. Obrane i pokrojone jabłka połącz z sokiem jabłkowym i gotuj do miękkości. Zblenduj na purée, a kiedy ostygną, połącz z musztardą.

                                                                                                      Olej podgrzej w rondelku do temperatury 35°C i dodaj pozostały posiekany koperek. Zblenduj na jednolitą masę. Po przestudzeniu wyłóż na bawełnianą ściereczkę lub gęste sitko. Odcedź. Łososia podawaj na talerzu w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i marynowanego ogórka. Skórkę z cytryn, wyciśnij sok. Wymieszaj z ziółkami i mąką, zalej gotującym się mlekiem, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj, cały czas mieszając. Upieczone ciasto posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki, zwiń jak roladę. Polej sosem cytrynowym.

                                                                                                      Łosoś z piekarnika z marynowanymi ogórkami
                                                                                                      Łosoś z piekarnika z marynowanymi ogórkami
                                                                                                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości