Marynowana, świeża i pieczona – uwielbiamy paprykę w każdej postaci! Świetnie w kuchni sprawdzają się gęste, aromatyczne i piekielnie ostre pasty, bałkański ajvar, indonezyjski sambal, marokańska harisa czy amerykańskie tabasco - zdradzają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.Kozia papryka z olejem dyniowym, grzankami i roszponką
Składniki:
opakowanie koziego twarożku
2 papryki
kilka łyżek oleju z dyni lub oliwy z oliwek
2 kromki dobrego pieczywa
garść roszponki
bazylia
tymianek
łyżeczka miodu
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Idealna na przystawkę prosta i pyszna sałatka. Kozi ser i pieczona papryka tworzą wspaniały smak. Paprykę pieczemy w całości w mocno nagrzanym piekarniku, aż się pomarszczona i ciemna stanie. Odstawiamy ją do ostygnięcia w szczelnie zamkniętym pudełku, by zaparowała i dopiero później obieramy. Pieczywo kroimy w kostkę – dodajemy tymianek i kilka kropli oliwy – zapiekamy do zbrązowienia. Z miodu, oliwy i cytryny przygotowujemy dressing, lekko doprawiając go solą i pieprzem. Kawałeczki koziego sera owijamy paseczkami pieczonej papryki. Na środek talerza kładziemy kępkę roszponki (lub innych sałat), wokół układamy roladki z koziego sera, do tego grzanki i gotowe.
Rybka z harisą i opiekanymi warzywami
Składniki:
opakowanie harrisy lub garść chili
szczypta cynamonu, kminu rzymskiego i mielonych nasion kolendry
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
tłusta rybka – karp, maślana lub łosoś
dynia, marchewka, papryka, ziemniaki
rozmaryn
Przygotowanie:
Oj kojarzy mi się harisa z marokańską restauracją, w której pracowałem. Intensywna w smaku, ostra i pyszna. Do zup, mięs i ryb wyśmienita. Wszystkie składniki (chili bez szypułek i nasion) mielimy na gładką masę o konsystencji koncentratu pomidorowego. Rybę (najlepiej filet lub gotowe porcje) smarujemy pastą wymieszaną z oliwą, obsmażamy z obu stron na patelni i wsadzamy do pieca na około 8 minut (w przypadku porcji, filet 15-20 minut, cała ryba około 30 minut) w zależności od wielkości). Warzywa kroimy w toporne kawałki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy rozmaryn i pieczemy na złoto. Rybę serwujemy na warzywach z limonkami i majonezem wymieszanym z harrisą i avokado.
Ostra pasta z tajskich papryczek Hot Red
Składniki:
garść papryczek chili
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
50 ml sosu sojowego
100 ml octu ryżowego
2 łyżki cukru
50 ml sosu rybnego
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy papryczki i gotujemy, aż wywar odparuje do połowy i nabierze intensywnego koloru. Dorzucamy połowę czosnku i gotujemy jeszcze chwilę. Na patelni, bez oleju smażymy na ciemny kolor cebulę posiekaną w drobną kostkę i dodajemy do wody z papryką. Wszystko przekładamy wraz z płynem do blendera, dodajemy resztę czosnku i krótko miksujemy, aby wciąż były widoczne pestki. Przekładamy na patelnię, doprawiamy pozostałymi składnikami i smażymy, aż osiągniemy konsystencję gęstej pasty.
Zawijas z pieczonej papryki i koziego sera
Składniki:
4-5 papryk w różnych kolorach
2-3 ząbki czosnku
25 dkg wędzonego łososia
2 małe pudełeczka twarogu koziego
1 białko
sól / pierz
świeża bazylia
1 puszka tuńczyka
3 łyżki Pesto
sok z połowy cytryny
suszone pomidory
Przygotowanie:
Paprykę pieczemy do zbrązowienia, wkładamy do plastikowego woreczka i odkładamy, aż papryka porządnie się „spoci”. Wyciągamy i odbieramy ze skórki uważając, aby jak najmniej uszkodzić strukturę. Kroimy obraną paprykę w jak największe paski. Na blacie rozkładamy folię spożywczą i układamy na niej prostokąt z papryki (dłuższy niż szerszy), smarujemy białkiem i kolejno przykrywamy: łososiem, serkiem (solimy, pierzymy) i listkami bazylii. Wszystko zwijamy w roladę i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Tuńczyka blenderujemy z pesto, pomidorami i cytryną.
Sałatka owocowa z chili i kolendrą – brzmi może dziwnie, ale smakuje pysznie
Składniki:
1 mango
1 pomarańcza
małe chili
kilka listków kolendry (ewentualnie garść kolorowych winogron)
sorbet cytrynowy – najlepiej domowej roboty
Przygotowanie:
Pomarańcze filetujemy lub obieramy i kroimy w kawałki, mango w zapałkę. Chili i kolendrę drobno siekamy. Składniki łączymy i serwujemy z sorbetem lub szpinakiem, orzechami i grillowanym, drobiowym mięsem. Możemy też spróbować zamiast tropikalnych owoców dodać winogrona, trochę soku z cytryny i miodu.
Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"