Materiał promocyjny

Dania z miodem według przepisów Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka w naszej kuchni króluje jego ulubiony przysmak, czyli miód. Pyszne dania z jego wykorzystaniem przygotowuje Grzegorz Zawierucha. Poznaj przepisy na pancake z masłem miodowym, ciasto z polewą miodowo-kolendrową, wołowinę z miodem i czosnkiem oraz pieczone warzywa w miodowej glazurze, czyli to, co misie lubią najbardziej!

Pancake z masłem miodowym

Składniki na pancake z masłem miodowym:

  • 120 g miękkiego masła
    • 1/4 szklanki miodu manuka (może być gryczany lub spadziowy)
      • 4 banany
        • 240 g ricotty
          • 3/4 szklanki maślanki
            • 3 rozdzielone jajka
              • 225 g mąki pszennej
                • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                    • 2 łyżki cukru kokosowego
                      • 2 łyżki oleju rzepakowego
                        • szczypta soli
                          • 1/4 szklanki grubo posiekanych prażonych orzechów włoskich

                            Jak przyrządzić pancake z masłem miodowym:

                            W miseczce dobrze mieszamy masło i miód. Zawijamy w folie i formujemy rulonik. Pozostawiamy w lodówce, aż masło stwardnieje.

                            Banany rozgniatamy, dodajemy ricottę, maślankę i żółtka. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną łączymy w misce i dodajemy cukier. Przekładamy do miseczki z bananami.

                            Biała ubijamy ma sztywno. Dodajemy powoli do masy. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy małe placuszki około 2-3 minuty z każdej strony. Kładziemy kilka plasterków banana i plasterek masła z miodem. Posypujemy posiekanymi orzechami.

                            Ciasto z polewą miodowo-kolendrową

                            Składniki na ciasto z polewą miodowo-kolendrową:

                            • Ciasto
                              • 220 g masła
                                • 1 szklanka cukru pudru
                                  • 1/3 szklanki miodu
                                    • starta skórka z 1 pomarańczy
                                      • 2 łyżeczki prażonych ziaren kolendry
                                        • 4 jajka
                                          • 1 szklanka mąki orkiszowej
                                            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                              • 150 g drobno zmielonych migdałów
                                                • Syrop miodowo-rozmarynowy
                                                  • 1/3 szklanki miodu
                                                    • 2 łyżeczki prażonych ziaren kolendry
                                                      • Sok z 1 pomarańczy
                                                        • Karmelizowane pomarańcze
                                                          • plasterki z 1 pomarańczy
                                                            • 5 łyżek miodu
                                                              • 50 ml rumu
                                                                • 1 łyżka masła

                                                                  Jak przyrządzić ciasto z polewą miodowo-kolendrową

                                                                  Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mikserem ubijamy masło, cukier, miód, skórkę z pomarańczy i nasiona kolendry na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka pojedynczo, dodając po 1 łyżce mąki do każdego i dokładnie ubijamy przed dodaniem kolejnych.

                                                                  W drugiej misce łączymy proszek do pieczenia, mielone migdały i mąkę orkiszową. Wsypujemy powoli sypkie składniki do mokrych. Mieszamy, aż dobrze składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 50-60 minut.

                                                                  W tym czasie mieszamy wszystkie składniki do syropu. Gotujemy 5 minut na małym rondlu, aż płyn lekko się zredukuje. Po wyjęciu ciasto lekko nakłuwamy i wlewamy syrop tak, aby dobrze wsiąkł.

                                                                  Na patelni na masełku smażymy pomarańcze. Po chwili dodajemy miód i lekko karmelizujemy. Na końcu wlewamy rum i flambirujemy owoce. Jak lekko przestygną, układamy owoce na cieście.

                                                                  Wołowina z miodem i czosnkiem

                                                                  Składniki na wołowinę z miodem i czosnkiem:

                                                                  • 0,5 łaty wołowej
                                                                    • 1 łyżka oleju sezamowego
                                                                      • 1/4 szklanki sosu sojowego
                                                                        • łyżka sosu Worcestershire
                                                                          • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
                                                                            • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                                                              • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
                                                                                • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
                                                                                  • 1/4 szklanki miodu
                                                                                    • garść nasion sezamu
                                                                                      • szczypiorek do posypania
                                                                                        • szklanka ryżu jaśminowego

                                                                                          Jak przyrządzić wołowinę z miodem i czosnkiem

                                                                                          Mięso kroimy w 0,5 cm plastry. W miseczce mieszamy sos sojowy, sos Worcestershire, starty imbir, musztardę Dijon, płatki czerwonej papryki, czosnek granulowany i miód. Dobrze mieszamy.

                                                                                          Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju sezamowego smażymy mięso 2-3 minuty z każdej strony. Zmniejszamy ogień i wlewamy wcześniej przygotowany sos. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z patelni posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ryżem.

                                                                                          Pieczone warzywa w miodowej glazurze

                                                                                          Składniki na pieczone warzywa w miodowej glazurze:

                                                                                          • 2 łyżki miękkiego masła
                                                                                            • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                              • 1 żółta cukinia
                                                                                                • 2 średnie czerwone cebule
                                                                                                  • 2 średnie białe cebule
                                                                                                    • ¼ szklanki octu jabłkowego
                                                                                                      • 2 łyżki bulionu z kurczaka
                                                                                                        • 2 łyżki miodu
                                                                                                          • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                                                            • 1 łyżeczka kuminu
                                                                                                              • ½ łyżeczki soli
                                                                                                                • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

                                                                                                                  Jak przyrządzić pieczone warzywa w miodowej glazurze:

                                                                                                                  Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W naczyniu żaroodpornym łączymy masło i olej. Dodajemy ocet, bulion, miód i przyprawy. Cebulę obieramy i przekrajamy na pół, a cukinie w 3 cm plastry.

                                                                                                                  Przykrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Usuwamy folię i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż cebula będzie miękka, a miód lekko zgęstnieje.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości