Pączki Andrzeja Polana z kremem z białej czekolady lub powidłami. Pycha!

Poznaj przepis Andrzeja Polana na pyszne pączki z kremem z białej czekolady i z kremem śmietanowym - to idealna opcja na Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.

Zobacz też: Sprawdzony przepis na dobre pączki

Zobacz, jak zrobić pączki według recepty Andrzeja Polana! Dziś zaprezentujemy wam pączki z białą czekoladą, powidłami śliwkowymi oraz kremem waniliowym.

Pączki Andrzeja Polana, przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mąki
    • 400 ml mleka
      • 200 g masła
        • 120 g drożdży
          • 14 żółtek
            • 100 g cukry
              • Sól
                • 50 g cukru wanilinowego
                  • 30 ml spirytusu

                    Żółtka i jajka w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2-3 łyżki mąki, łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do ubitych jaj, dodajemy mąkę lekko podgrzaną najlepiej na kaloryferze lub w 30 stopniach w piekarniku. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo rozpuszczone masło, sól i spirytus. Ciasto o dość luźnej strukturze odstawiamy do wyrośnięcia, a tymczasem zabieramy się za dodatki...

                    >>>Zobacz też: Ile będzie trwało spalanie pączków? Kalkulator!

                    Krem z białej czekolady

                    Składniki:

                    • 400 g czekolada biała
                      • 150 ml śmietanka 36%
                        • 80 g masło

                          Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką z masłem, po kilku minutach mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu chwilę ubijamy mikserem.

                          Więcej przepisów:

                          Pączki - mamy Andrzeja Polana >>>

                          Faworki - Lary Gessler >>>

                          Przepisy Beaty Kartowicz >>>

                          Pączki i faworki Bartka Boratyna >>>

                          Przepisy Brata Salezego >>>

                          Powidła ślikowe

                          • 300 g powidła śliwkowe
                            • 50 ml krupnik

                              Krem waniliowy

                              • 6 żółtek
                                • 600 ml mleko
                                  • 50 g cukier wanilinowy
                                    • 60 g skrobia kukurydziana
                                      • 100 g cukier

                                        Żółtka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym, mleko zagotowujemy zostawiając pół szklanki. Tą część mleka dodajemy do podbitych żółtek i mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Kiedy tylko mleko nam się zagotuje zalewamy ubite żółtka, mieszamy i raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

                                        Krem śmietanowy:

                                        • 1l śmietanka 36%
                                          • 300 g ser mascarpone
                                            • 200 g cukier
                                              • 50 g cukier wanilinowy
                                                • Śmietankę, ser mascarpone i cukry ubijamy razem na puch.
                                                  • 300 g chałwa waniliowa
                                                    • 1.5 kg smalec

                                                      Podrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, mniej więcej 70-80 g powinna ważyć surowa porcja ciasta na jeden pączek. 1/3 porcji przygotowanych nadziewamy powidłami, kolejną białą czekoladą, a z trzeciej porcji przygotowujemy okrągłe bajgle, które układamy na pergaminie do wyrośnięcia. Wszystkie pączki przykrywamy ściereczką bawełnianą, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie lekkie jak puch smażymy na SMALCU!

                                                      Smacznego!

                                                      Zobacz film: Przepis na idealne ciasto na pączki, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości