Przepisy kulinarne

Orzechowe lizaki - przekąska na domową imprezę

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Orzechowe lizaki, kulki z mozarelli, łososiowe szaszłyki oraz ziemniaki faszerowane chili con carne - to propozycje Ani Starmach na przekąski, które można przygotować na domową imprezę. Czy zachwyciły prowadzących Dzień Dobry TVN Annę Kalczyńską i Roberta Kantereita?

 

 

 

Kulki z mozarelli

Składniki:

300 g mini mozarelli (w formie małych kulek)

100 g pomidorków koktajlowych

garść suszonych pomidorów

świeżo starty parmezan

świeży tymianek

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Ciasto:

50 g mąki kukurydzianej

50 g mąki pszennej

1 jajko

woda

+

olej do smażenia

bułka tarta

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj, dodaj tyle wody, aby uzyskać konsystencje bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodaj sól, pieprz i świeży tymianek. Kulki mozarelli maczaj w cieście, obtaczaj w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. W blenderze wymieszaj pomidory świeże i suszone, parmezan, oliwę z oliwek, dopraw do smaku. Smażony ser podawaj z sosem pomidorowym.

Łososiowe szaszłyki

Składniki:

400 g filetu z łososia bez skóry

garść suszonych śliwek

sok z 2 pomarańczy

1 łyżka sezamu

papryczka chili

sok z cytryny

2 łyżki miodu

sól

pieprz

cynamon

Przygotowanie:

Łososia pokrój w cienkie paski. Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy, posmaruj nim łososia. Rybę nabijaj na patyczki do szaszłyków, dodaj też suszone śliwki i sezam. Szaszłyki smaż na patelni lub przygotuj w piekarniku. Pozostały sok mocno odparuj, dodaj starty imbir, cynamon, papryczkę chili. Łososia podawaj z sosem pomarańczowym.

Ziemniaki faszerowane chili con carne

Składniki:

puszka pomidorów bez skórki

300 g mielonej wołowiny

puszka czerwonej fasoli

chili pieprz cayenne

czerwona papryka

puszka kukurydzy

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

kmin rzymski

100 ml wody

2 cebule

oregano

+

8 ziemniaków

tarty żółty ser

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, oregano, chili. Następnie wrzuć wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę, gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Wrzuć pokrojoną paprykę, gotuj 5 min. Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj ok. 20 min. Ziemniaki podpiecz w piekarniku, następnie przekrój, wydrąż środek, nafaszeruj mięsem, posyp serem i zapiekaj ok. 10 min.

Orzechowe lizaki

Składniki:

200 g posiekanych orzechów włoskich

100 g kremu czekoladowego

200 g roztopionej czekolady

100 g mascarpone

300 g biszkoptu

+

patyczki do lodów

Przygotowanie:

Biszkopt pokrusz, wymieszaj z mascarpone i kremem czekoladowym. Ulep małe kulki (wielkości orzechów włoskich), włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie, nabij kulki na patyczki do lodów, obtaczaj w czekoladzie, posyp orzechami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości