Przepisy kulinarne

Oponki, skubaniec i szumowiny

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował bulionówki babci Kucharskiej, buraczkową i oponki babci Polci oraz parowańce z jagodami i skubaniec babci Różewskiej. Smacznego!

Skubaniec babci Różewskiej

Składniki:

5 jajek

200 g masła

160 g cukru

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

200 agrestu lub innych kwaśnych owoców

Sposób przygotowania:

Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, dodając w trakcie żółtka. Na koniec do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masą. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i jeszcze raz wyrobić aby całe kakao było równo rozprowadzone w cieście. Wszystkie kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkować jedno jasne ciasto i ułożyć w natłuszczonej blasze do pieczenia o wymiarach (20x30 cm). Następnie ciemne i ułożyć na jasnym cieście. Następnie ułożyć owoce. Białka ubić z dwoma łyżkami cukru i ubitą piane wyłożyć na owocach. Na wierzch posypać kawałki porwanego drugiego jasnego ciasta.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC i piec przez około 40-45 minut.

Parowańce z jagodami babci Różewskiej

Kluski:

5 g drożdży

1 łyżka cukru

150 ml mleka

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka oleju

Sos:

400 g jagód, mrożonych lub z kompotu

2-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować garnek do gotowania. Do garnka o dużej średnicy nalać wodę a na górę nałożyć czysta ściereczkę kuchenną i umocować ją sznurkiem. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ustawić garnek na kuchence i nastawić pod nim wysoką temperaturę. Gdy woda w garnku się gotuje ułożyć kluski na ściereczce i gotować około 10 minut.

W tym czasie zagotować jagody z cukrem aż powstanie lejący się sos. Kluski podawać polane sosem jagodowym.

Oponki babci Polci

Składniki:

500 g twarogu

500 g mąki pszennej

120 g cukru

2 jajka

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka sody spożywczej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu lub spirytusu

1 litr oleju słonecznikowego lub smalcu

cukier puder z odrobiną cynamonu do posypania

Sposób przygotowania:

Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju do smażenia i wymieszać. Następnie lekko wyrobić, ciasto będzie się kleić do rąk, należy je lekko obsypywać mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinać krążki, następnie w szklanką o mniejszej średnicy wycinać mniejsze okręgi w środku. Otrzymane oponki usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i powtórzyć czynność.

Buraczkowa babci Polci

Składniki:

500 g buraków

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

5 ziemniaków

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

200 ml śmietany kremówki

sól i pieprz

cukier do smaku

ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i pokroić na duże kawałki. Umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować. W trakcie gotowania dodać obrane i pokrojone pozostałe warzywa z wyjątkiem ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać kremówkę. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Zagotować i podawać z wszystkimi warzywami- koniecznie w kubkach do herbaty. Można podać do tej zupy również purée ziemniaczane zamiast dodawać ziemniaki do zupy.

Bulionówki babci Kucharskiej

Składniki:

1 wiejska kura

2 pęczki włoszczyzny

1 listek laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

8 jajek

gałka muszkatołowa

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

W dużym garnku umieścić kurę i zalać wodą. Wodę zagotować i odlać. Kurę i garnek umyć. Ponownie zalać wodą i gotować z przyprawami na wolnym ogniu około 1,5 h. Gdy pojawią się szumowiny - zebrać. Po tym czasie dodać włoszczyznę i gotować kolejne 1,5 h, następnie odcedzić. Do płytkiego garnka nalać wodę na wysokość około 4 cm i zagotować. Jajka lekko ubić trzepaczką, dodać odrobinę gałki, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać i dodać mąkę. Przelewać do miseczek, które należy umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować aż masa się zetnie. Następnie pokroić w kostkę, nasypać do bulionówek i zalać bulionem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości