Przepisy kulinarne

Olga Borys przygotowała dorsza na parze!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Olga Borys lubi zdrowo i smacznie zjeść. Dorsz na parze, chowder, czyli gęsta, zimowa zupa z dorsza, oraz rostbef pieczony, dynia i grzyby. Smacznego! Oldze w kuchni asystował Andrzej Polan.

Dorsz na parze

Składniki:

Filet z dorsza - 600g

Woda - 1l

Sól - 30g

Cukier - 10g

Przygotowanie:

Nasiona kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie. Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy 2-3 minuty. Do gotującej się solanki wrzucamy rybę, wyłączamy kuchenkę i odstawiamy na 5-7 minut. Ryba gotowa.

Kiwi twarde - 5szt

Imbir świeży - 2cm

Masło - 50g

Miód - 1 łyżka

Śmietana kremówka 36% - 150ml

Mięta świeża

Przygotowanie:

Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki. Przesmażamy na maśle, dodajemy miód, imbir. Po chwili jeszcze śmietana i świeża mięta. Dorsza podajemy z takim właśnie sosem owocowym.

Chowder – gęsta, zimowa zupa z dorsza

Składniki:

Filet z dorsza- 300g

Cebula - 1szt

Boczek wędzony surowy -150g

Ziemniaki -5szt

Mleko - ok. 1szkl

Śmietana 36% - 100ml

Włoszczyzna - 1op

Natka pietruszki, koperek

Gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, sól,

Olej rzepakowy do smażenia

Dobry wiejski chleb - 4 kromki

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion. W garnku przesmażamy boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę. W trakcie smażenia dodajemy łyżeczkę mąki pszennej, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Do garnka dolewamy bulion i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy w między czasie gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem kajeńskim. Dodajemy mleko i rybę w kawałkach. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut, jeszcze tylko śmietana, która sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej aksamitna. Zupa gotowa, posypujemy suto natką i koperkiem. I koniecznie grzanki z wiejskiego pieczywa.

Rostbef pieczony, dynia i grzyby

Składniki:

Stek z rostbefu - 2szt

Dynia piżmowa - 600g

Rozmaryn suszony, rozmaryn świeży

Miód - 2 łyżki

Grzyby mrożone, borowiki lub podgrzybki, osobiście wolę te pierwsze

Masło - 50g

Sól gruboziarnista, pieprz czarny

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Steki posypujemy grubo mielonym pieprzem, suszonym rozmarynem. Odstawiamy. Dynię kroimy wraz ze skórą w 3cm paski, układamy na papierze pergaminowym, skrapiamy miodem, posypujemy solą i rozmarynem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Miękkie wyjmujemy z piekarnika. Grzyby wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy i przesmażamy na złoty kolor. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię wstawiamy steki, smażymy z każdej strony ok. 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy, aby mięso odpoczęło. Po 3-4 minutach podajemy z dynią posypaną grzybami, natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości