Materiał promocyjny

Olej w głowie i na talerzu

Kilka swoich ulubionych przepisów zaprezentował nam Grzegorz Łapanowski

Pieczona rybka w oliwie zabalsamowana z sałatką z ogórków pachnącą sezamem na frytkach z buraków

Składniki:

200 g filetu z łososia lub pstrąga

szczypta chilli

sok z cytryny

2 łyżki oleju z orzechów laskowych

łyżka posiekanego koperku

1 burak

pół szklanki oleju słonecznikowego

szczypta cukru

łyżeczka balsamico

łyżka oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz

1 mały ogórek

łyżeczka oleju sezamowego

łyżka sosu sojowego

szczypiorek

pół marchewki

prażony sezam

Przygotowanie:

Rybę marynujemy w chilli, koprze, cytrynie i oleju. Po minimum pół godziny w lodówce hop do pieca na ok. 10 minut. Z buraka robimy frytki (smażymy je na średnio rozgrzanym oleju na półchrupko), które będziemy serwować na zimno, zamarynowane w oleju i occie, doprawione cukrem i pieprzem. Pokrojonego ogórka polewamy obficie olejem i sosem sojowym łączymy z posiekana w drobne paski marchewką, serwujemy zdobiąc siekanym szczypiorkiem. Danie stanowy idealna propozycje na lekki posiłek. Rybkę usadawiamy na konstrukcji z buraczanych frytek i serwujemy z pachnącą sałatką z ogórka.

Odświeżająca sałatka z pomarańczami i lekką nutą kokosowego olejku

Składniki:

1 pomarańcz

1/4 bulwy kopru włoskiego

1/2 pałeczki selera naciowego

1 avokado

1 gruszki

garstka migdałów

1 łyżka oleju carotino

2 łyżki oleju rzepakowego

kilka kropel soku z pomarańczy

łyżeczka posiekanej kolendry

szczypta brązowego cukru

kępka kiełków i liści kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

Ta sałatka to zestawienie kilku przeciwstawnych smaków i kompozycji lekko podkreślona delikatnym smakiem oleju z czerwonej plamy i rzepaku. Z tej ilości możemy przyrządzić dwie małe, lub jedną sporą porcje. Pomarańcze i avokado kroimy w cząstki i połowę ilości rozkładamy na talerzu. Pozostałą część mieszamy z fenkułem i selerem naciowym posiekanymi w drobne paski, do całości dodajemy też obrana i pokrojona w płatki gruszkę i uprażone migdały. Do tych składników dodajemy dressing z cukru lub miodu, kolendry, soku z pomarańczy i oleju rzepakowego. Talerz zdobimy olejem z czerwonej palmy – carotino.

Kasi dresing iście królewski na oliwie prosto z beczki

Składniki:

kilka łyżek oliwy z orzechów pistacjowych

parę kropel octu figowego

Przygotowanie:

Oliwkę łączymy z octem w proporcjach według naszego uznania. Serwujemy z mieszanką naszych ulubionych sałat. Iście zjawiskowe doznania……..

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości