Przepisy kulinarne

Olej konopny wraca do łask!

Przepisy kulinarne

Niegdyś bardzo popularny, dziś praktycznie zapomniany, olej konopny wraca do kuchni! Agnieszka Maciąg zaproponowała dziś kilka przepisów na dania z dodatkiem tego oleju! Jak smakuje, jakie ma działanie i czy jego spożywanie jest w Polsce legalne? Zobaczcie!

 

 

Humus z olejem konopnym, kuminem i pieczonymi warzywami

Składniki:

Na humus:

800 g ugotowanej cieciorki, lub 2 puszki x 400g

4 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa)

2 ząbki czosnku, rozgniecione

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

4- 6 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno

3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżeczka kuminu

opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej papryki

pęczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki 

opcjonalnie odrobina wody – jeśli pasta jest zbyt gęsta

Pieczone warzywa:

2 średniej wielkości cukinie

2 czerwone papryki

6 szalotek

2 główki czosnku

olej do pieczenia

 

Przygotowanie: Warzywa pokrój u upiecz. Opłukaną i osuszoną ciecierzycę przełóż do miksera, dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem świeżych ziół i sezamu), i wymieszaj na puree. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody. Podawaj z pieczonymi warzywami lub z pieczywem, posypane świeżymi ziołami i sezamem.

Dressing z awokado i kolendry, z olejem konopnym

Składniki:

1 miękkie, dojrzałe awokado

3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki oleju konopnego

1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę

1 łyżka soku z limonki

1 szalotka

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Używaj do sałaty, pieczonych warzyw, rzodkiewek itd…

Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym

Składniki:

1 pęczek czosnku niedźwiedziego

ok 1/4 - ½ szklanki oleju konopnego

sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

½ szklanki orzeszków pinii

Przygotowanie: Orzeszki pinii zmiel. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksuj z pozostałymi składnikami na pesto. Podawaj do makaronów, warzyw, pieczywa, serów, ryb itd….

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości