Popisowe dania zwyciężczyni MasterChefa - Oli Nguyen

Ola Nguyen jest zwyciężczynią 7. edycji MasterChefa. W programie jej popisowymi daniami były: pieczony kurczak z sosem ostrygowym na sałacie, smażone bułeczki na parze z pastą z bakłażana i boczkiem oraz pierożki gyoza z papryką i kozim serem. I te właśnie te pyszności przygotowała dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN.

Pieczony kurczak z sosem ostrygowym na sałacie

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka ze skórą
    • 2 szalotki
      • 3 ząbki czosnku
        • 100 ml sosu ostrygowego
          • 4 łyżki sosu sojowego
            • 3 łyżki miodu
              • 2 łyżki sosu rybnego
                • 2 łyżki soku z limonki
                  • 1 łyżka brązowego cukru nierafinowanego
                    • 2 sałaty rzymskie
                      • 1 grejpfrut
                        • parę listków świeżej mięty i garść świeżej kolendry
                          • garść wyprażonych nerkowców

                            Przygotowanie:

                            Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj sos ostrygowy, miód i sos sojowy z drobno poszatkowanym czosnkiem i szalotką. Wmasuj połowę sosu w udka ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piecz kurczaka przez 45 minut, po połowie czasu zbastuj udka pozostałą marynatą.

                            Przygotuj sałatkę. Wymieszaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Postrzęp sałatę rzymską na mniejsze części i wmasuj w liście przygotowany sos. Postrzęp mięso gotowego kurczaka. Cienko spłatkuj obranego grejpfruta. Na talerze ułóż trochę liści, na to grejpfrut i kurczaka.

                            Smażone bułeczki na parze z pastą z bakłażana i boczkiem

                            Składniki: Bułeczki na parze:

                            • 250 g mąki pszennej
                              • 130 ml wody/mleka
                                • 1 czubata łyżeczka drożdży instant
                                  • 2,5 łyżki cukru
                                    • 2 kubki oleju do smażenia

                                      Przygotowanie:

                                      Rozpuść cukier w ciepłym mleku. Wlej ciecz do dużej miski z wymieszaną mąką i drożdżami. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji. Odstaw przykrytą miskę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz rozrób. Podziel na 6 części. Ułóż małe bułeczki na kawałki papieru do pieczenia, aby ciasto nie przyklejało się do wkładu do gotowania na parze. Włóż do szerokiego garnka/woku wkład do gotowania na parze, wlej trochę wody, zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Ułóż bułeczki. Nałóż na otwór garnka ręcznik bawełniany i przykryj go pokrywką. W taki sposób unikniesz rozmoczenia bułeczek. Gotuj na średnim ogniu, aż bułeczki prawie podwoją swój rozmiar i w dotyku będą suche (ok. 15 minut). Nagrzej olej w garnku. Gotowe bułeczki usmaż na głębokim oleju aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca.

                                      Pasta/ dip z bakłażana w 15 minut:

                                      • 2-3 bakłażany
                                        • 2,5 łyżki majonezu
                                          • 1 mała garść świeżej pietruszki
                                            • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                              • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
                                                • 1 łyżeczka pasty tahini
                                                  • odrobina sosu rybnego
                                                    • 1 szczypta czarnego pieprz

                                                      Przygotowanie:

                                                      Usuń szypułki z bakłażanów. Przekłuj warzywa widelcem lub nożem w kilku miejscach, aby nie wybuchły w mikrofalówce. Ułóż warzywa na talerzu i podgrzej w mikrofalówce na dużej mocy przez ok. 9 minut, aż owoce bakłażanu zaczną się zapadać i staną się miękkie. Po wyjęciu talerza pozostaw warzywa do ostygnięcia, a potem wydrąż miąższ do miski. Dodaj do miski majonez, sok z cytryny, startej skórki z cytryny i drobno posiekaną pietruszkę. Dopraw sosem rybnym do smaku (mi starcza 1/2 łyżeczki) i dodaj pieprzu.

                                                      Reszta:

                                                      • 6 plastrów surowego boczku

                                                        Przygotowanie:

                                                        Usmaż boczek na patelni, na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący.

                                                        Bułeczki przekrój w poprzek, wyłóż pastą z bakłażanów i włóż do nich po 2 plastry boczku.

                                                        Łatwe pierożki gyoza z papryką i kozim serem

                                                        Składniki:

                                                        Ciasto:

                                                        • 300 g mąki pszennej
                                                          • 1 łyżeczka soli
                                                            • 150 ml ciepłej wody

                                                              Farsz:

                                                              • 100 g łuskanych pestek słonecznika
                                                                • 150 g sera twarogowego koziego
                                                                  • 1 garść świeżej bazylii
                                                                    • parę listków świeżej szałwii
                                                                      • 2 czerwone słodkie papryki
                                                                        • sól i pieprz
                                                                          • trochę oleju do smażenia

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Wyrób ciasto z mąki, soli i wody. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Rozwałkuj je, na posypanym mąką blacie, tak cienko, by można było pod światłem zobaczyć odbicie ręki z drugiej strony. Oprósz ciasto mąką i wytnij koła o średnicy ok. 9-10 cm. Postępuj tak z resztą ciasta, przykrywając gotowe koła folią.

                                                                            Aby przygotować farsz, w mikserze zmiel pestki słonecznika na drobną, piaskowatą masę. Drobno posiekaj paprykę oraz zioła i wymieszaj wszystko ze słonecznikiem i kozim serem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

                                                                            Na środek koła z ciasta nałóż czubatą łyżeczkę farszu, palcem posmaruj jej brzegi wodą i złóż suchymi dłońmi. Postępuj tak z resztą krążków ciasta. Rozgrzej na nieprzywierającej patelni na średnio-wysokim ogniu trochę oleju. Na gorący olej ułóż pierogi. Smaż je przez ok. 2 minuty aż ich spód będzie sztywny i zarumieniony. Wtedy wlej gorącą wodę do 1/3 ich wysokości, zakryj patelnię pokrywką i pozwól im się gotować przez ok. 3 minuty. Potem zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień na średni, odparuj wodę i zdejmij pierogi z patelni, gdy ich spód będzie chrupiący i złoty.

                                                                            Ola Nguyen nowym MasterChefem. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości