Przepisy kulinarne

Ogórki zielone z miodem i pomidory malinowe z miętą

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Do naszej kuchni zawitało dziś lato za sprawą mistrza Andrzeja Polana. Andrzej przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje: ogórki zielone z miodem i serem ricotta, chleb kminkowy oraz brzoskwinie, morele i pomidory malinowe z miętą i mozarellą na ciepło. Skusicie się? Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza. Smacznego!

Ogórki zielone z miodem, serem ricotta na chlebie kminkowym

Składniki:

400 g mąka pszenna

50 g mąka żytnia

10 g drożdże

2 łyżki zakwasu żytniego

300 ml woda

1,5 łyżeczki soli

kminek mielony

2 łyżki czarnuszka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej. Ciasto po tym czasie wykładamy na ściereczkę bawełnianą, ale bardzo ważne, by była bardzo dokładnie obsypana mąką i razem ze ściereczką wstawiamy do miski do kolejnego wyrośnięcia. Garnek żeliwny z przykrywką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni na około 30 minut. Kiedy garnek będzie bardzo gorący, przekładamy ciasto ze ściereczki do niego, zamykamy i wstawiamy do pieczenia na około 20 minut, po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze kolejne 20 minut.

Przygotowanie:

400 g sera ricotta

ogórki gruntowe (8 sztuk)

3 łyżki miodu akacjowego

Przygotowanie:

Ogórki kroimy po długości, wcześniej odkrawamy końcówki. Na kromkach upieczonego chleba układamy ricottę, pokrojone ogórki, wszystko skrapiamy miodem i zajadamy się w ogrodzie.

Brzoskwinie, morele, pomidory malinowe z miętą i mozzarellą na ciepło

Składniki:

2 mozzarella w zalewie

3 brzoskwinie

3 nektarynki

2 duże pomidory malinowe

mięta świeża

miód

200 ml śmietanka 30%

10 plasterków szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w grube plastry. Mozzarellę kroimy w kostkę lub plastry i wrzucamy do ciepłej śmietany. Owoce kroimy w cząstki, łączymy z miętą i miodem. Na plastry pomidora wykładamy mozzarellę, skrapiamy śmietaną, na wierzch wykładamy owoce, chipsy z szynki parmeńskiej i danie na letnie dni gotowe. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości