Materiał promocyjny

Odchudzamy klasyczne przepisy

By odchudzić klasyczny przepis, nie trzeba dużego zachodu - wyjaśnia Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski. Wystarczy kilka prostych zabiegów. Oliwa zamiast masła lub smalcu, jogurt lub lekka śmietana zamiast tłustej "trzydziestki szóstki". Mniej sera i więcej warzyw, a do tego codzienna dawka ruchu!

Na śniadanko: Jajecznica z tofu i borowików

Składniki:

kostka tofu

kilka łyżek oliwy

garść borowików

1 pomidor

ząbek czosnku

mała garść świeżej bazylii, tymianku i oregano

kromka razowca

Przygotowanie:

Serek kruszymy na grysik i smażymy do osiągnięcia lekkiej chrupkości. Borowiki przesmażamy na osobnej patelni. Pomidor miksujemy z ziołami i czosnkiem, a następnie łączymy z grzybami i tofu. Dusimy chwilę do zgęstnienia i serwujemy posypane szczypiorkiem i natką.

Na przystawkę: Dietetyczny Cezar

Składniki:

1/2 główki sałaty rzymskiej

odrobina oliwy

3-4 ząbki czosnku

1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba razowego

2 jajka przepiórcze

sos worcester

1 cytryna plus sok z 3 cytryn

sól i pieprz

parmezanu

1 pierś z kurczaka

1/4 szklanki jogurtu naturalnego najlepiej 0%

Przygotowanie:

W soku z cytryny ugotuj na małym ogniu pierś z kurczaka (pierś włóż do gotującego się soku), ostudź i pokrój w kostkę (można po ugotowaniu zrumienić w piecu lub na grillu bez tłuszczu). Czosnek wyciśnij do jogurtu wymieszanego z cytryną i sosem worcester i odstaw na krótki czas, by się przegryzło. W gotującej wodzie ugotuj jajka, obierz i odstaw. Kostki chleba rozłóż na blachę, lekko skrop oliwą i zapiecz na chrupiąco. Na talerzu lub w misce ułóż umytą i porwaną sałatę rozsyp na niej kurczaka, jajka i grzanki, anastępnie zalej sosem jogurtowym i posyp świeżo tartym parmezanem.

UWAGA NASZYCH EKSPERTÓW: GOTOWANIE KURCZAKA W SOKU Z CYTRYNY MA DWIE WAŻNE ZALETY: WITAMINA C POWODUJE WIĘKSZY APETYT I LEPSZE TRAWIENIE ORAZ DUŻO MNIEJSZĄ KALORYCZNOŚĆ NIŻ SMAŻENIE. JEŚLI CHCESZ, ABY TWOJA SAŁATKA BYŁA JESZCZE ZDROWSZA, ZAMIAST SOLI DODAJ DO SOSU KAPARÓW.

Na obiad: Makaron orkiszowy z pomidorami

Składniki:

makaron orkiszowy 1/2 paczki

pomidor świeży 4 sztuki duży dojrzały

czosnek 3 ząbki

cebula 1 średnia

oliwki czarne garść

anchois kilka filecików

parmezan

1 gałązka bazylii

garść rukoli

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron ugotować w dużej ilości wody i odcedzić (nie przelewać zimną wodą), pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić i odstawić z wyciśniętym czosnkiem do miski na kilka chwil. na małej ilości oliwy przesmażyć drobno posiekaną cebulę i dodać pomidory. dusić chwilę, a następnie dodać pokrojone wzdłuż oliwki. Na koniec dodać fileciki oraz bazylię i rukolę. Wymieszać na patelni. Podawać z parmezanem.

UWAGA NASZYCH EKSPERTÓW: MAKARON ORKISZOWY JEST O WIELE MNIEJ KALORYCZNY OD PSZENICZNEGO A DODANIE OLIWEK I ANCHOIS POWODUJE NATURALNĄ SÓL, KTÓREJ SPOŻYCIE NIE BLOKUJE WODY W ORGANIZMIE I JEST DUŻO ZDROWSZE. NATOMIAST DODANIE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ POWODUJE ŁATWIEJSZE TRAWIENIE.

Na deser: Własnej roboty jogurt z owocami i orzechami

Zapomnijcie o jogurtach o smaku owoców. Poza cukrem, barwnikami i aromatami próżno w nich szukać świeżych truskawek czy wiśni. Dlatego najlepiej jogurt naturalny wymieszać z sezonowymi owocami i serwować z uprażonymi orzechami.

Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości