Od Andrzeja Polana: ciasto cytrynowo-czekoladowe

Ciasto cytrynowo-czekoladowe
Ciasto cytrynowo-czekoladowe
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym, łososiem i śmietaną, jesienne chili con carne, kurczak w pomidorach z pieczonym ryżem i ciasto cytrynowo-czekoladowe - takimi pysznymi daniami uraczył nas niezawodny Andrzej Polan, który królował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym, łososiem i śmietaną

Składniki:

1 kg ziemniaków

cebula

jajko

łyżka mąki

ser parmezan,

smażony czosnek

olej

Mus jabłkowy:

400 g jabłek antonówek

2 łyżki miodu

kardamon mielony

200 g łososia wędzonego na ciepło

200 ml śmietany gęstej

opakowanie szpinaku baby

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Do masy dodajemy jajko, parmezan, plastry smażonego czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smażymy placki na oleju na złoty kolor.

Mus jabłkowy: Na miodzie przesmażamy jabłka, karmelizujemy i dodajemy troszkę wody, dusimy. Miękkie jabłka miksujemy. placki podajemy z musem jabłkowym, kawałkami łososia i śmietaną. Dekorujemy szpinakiem.

Jesienne chili con carne, czyli mięso dla faceta

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wołowego

olej do smażenia

300 g fasoli czerwonej

300 g cieciorki

3 papryki chili

4 papryki czerwone

cukinia

200 g dyni

seler naciowy

2 marchewki

2 cebule

3 ząbki czosnku

pomidor polski

250 g śmietany kwaśnej

opakowanie tortilli pszennej

2 avocado dojrzałe

200 g sera tartego mozzarella

kumin (kmin rzymski)

papryka w proszku

oregano

świeża kolendra

pieprz

sól

bulion

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chili, kmin rzymski, oregano. Następnie dodajemy paprykę, pokrojone pomidory i przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 min. Dodajemy wołowinę mieloną, a następnie bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pieczoną dynię. Gotujemy ok. 20 min. Na koniec dodajemy fasolę i cieciorkę.

Podajemy z plackami tortilli lub ryżem, guacamole, śmietaną kwaśną, tartym serem, chipsami z tortilli.

Kurczak w pomidorach z pieczonym ryżem

Składniki:

kurczak cały

olej do smażenia

2 cebule

2 ząbki czosnku

200 ml białego wina

200 g oliwek czarnych

2 puszki pomidorów całych

300 g pomidorów cherry na gałązkach

sól

pieprz

ostra papryka

liście laurowe

oregano świeże

skórka z cytryny

Pieczony ryż:

szklanka ryżu

pęczek włoszczyzny

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

olej do smażenia

natka pietruszki

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka sprawiamy sola, pieprzem i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Przekładamy mięso na półmisek, a na tym samym tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w paski. Zalewamy winem, zagotowujemy. Do takiej mikstury wstawiamy kurczaka, odparowujemy i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem dusimy przez ok. godzinę. Przed podaniem, kurczaka oprószamy skórką z cytryny, świeżym oregano, dodajemy pomidorki cherry i jeszcze chwilę podsmażamy.

Ryż przesmażamy na oleju kilka minut. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion i gorącym zalewamy ryż w stosunku 1:2, czyli szklanka ryżu i 2 szklanki bulionu. Zagotowujemy razem i przykrywamy naczynie pokrywką, wstawiamy do piekarnika na pół godziny.

Ciasto cytrynowo-czekoladowe

Składniki:

500 g mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

sól

300 g cukru

cukier wanilinowy

skórka z cytryny

500 ml maślanki

150 ml oleju

2 jajka

4 łyżki kakao

150 ml wody

2 tabliczki czekolady mlecznej

150 g cukru pudru

3 łyżki sok z cytryny

Przygotowanie:

Kakao rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Mąkę, sodę oczyszczaną oraz cukier mieszamy. Jajka łączymy z maślanką, olejem, dodajemy do składników suchych i mieszamy. Krótko, nie zaciągamy ciasta, grudki mogą pozostać. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej połowy dodajemy skórkę z cytryny, do drugiej kakao z wodą. Ciasto wylewamy naprzemiennie do blaszki, nożem przeciągamy wzdłuż, robiąc falę. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę w 180 st. C. Ciasto możemy nasączyć po upieczeniu wodą z miodem i sokiem z cytryny.

Z cukru i soku przygotowujemy lukier i polewamy ciasto, na wierzch cienkimi stróżkami wylewamy czekoladę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości