Przepisy kulinarne

Obiad za dychę!

Przepisy kulinarne

W naszej kuchni, Maciej Szaciłło zaproponował kilka pomysłów na obiad, za nie więcej niż 10 zł. Macie jakieś inne propozycje?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

 

 

 

Kotlety z grochu z kapustą i ziemniakami

Skłądniki:

1 szklanka grochu namoczonego przez noc w wodzie

2 cebule drobno poszatkowane

2 łyżeczki czosnku w proszku

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki tymianku

sól

1 kg ziemniaków

olej do smażenia

natka pietruszki

100 g kapusty kwaszonej

Przygotowanie:

Groch odsączamy z wody w którym się moczył, mielimy w blenderze z taką ilością wody aby uzyskać ciasto o konsystencji takiej jak na placki ziemniaczane. Dodajemy cebulę, czosnek w proszku, pieprz i tymianek. Solimy do smaku. Odstawiamy. Ziemniaki gotujemy w wodzie. Ciasto grochowe smażymy na patelni tak jak placki ziemniaczane, wykładając po łyżce masy i formując cienkie placki. Smażymy z dwóch stron. Podajemy z kapustą kwaszoną i ziemniakami z natką.

Cena produktów:

groch:2.19 zł za 400 g

cebula: 0.79 zł za 1 kg

czosnek granulowany: 1.35 zł

tymianek: 1.35 zł

ziemniaki: 0,79 zł za 1 kg

kapusta kwaszona: 0,90 zł z a 100 g

natka pietruszki: 1.59 zł

razem: 8.96 zł

Zupa selerowa

Składniki:

50 g masła

1 seler pokrojony w kostkę

1 włoszczyzna drobno poszatkowana

1 ½ litra wody

3 ziemniaki pokrojone w kostkę

50g masła

2 cebule drobno poszatkowane

1 śmietanka 30%

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Seler i masło wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Z włoszczyzny robimy wywar, cebulę dusimy na maśle. Ziemniaki gotujemy z wywarem warzywnym uduszoną cebulą i upieczonym selerem.

Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i całość miksujemy na jednolity krem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Cena produktów:

1 seler 0,99 zł

włoszczyzna 2 zł

masło osełka 100g 2,69 zł

śmietanka 30% 2,59 zł

cebula 0,50zł

ziemniaki 0,79 zł

razem: 9,56 zł

Mus jabłkowy

Składniki:

1kg jabłek

1 doniczka melisy

½ szklanki wody

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone jabłka dusimy z wodą aż staną się miękkie (około 15 min pod pokrywką)

Po uduszeniu miksujemy na jednolity mus, melisę drobno szatkujemy i dodajemy do jabłek.

Podajemy w pucharkach przybrane listkami melisy.

Ceny produktów:

Jabłka 1 kg 3,19 zł

Doniczka melisy 4,99 zł

Razem: 8,18 zł

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości