Przepisy kulinarne

Nowy Rok Rosz ha-Szana

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W poniedziałek zaczyna się Nowy Rok Rosz ha-Szana, pierwszy dzień kalendarza żydowskiego. Święto trwa trzy dni: w poniedziałek jest wigilia, następnie dwa dni świąteczne. Podczas tych dni Żydzi nie pracują, zachowują się jak podczas Szabasu. W tym czasie najważniejsza jest rodzina i odpoczynek. W studiu Dzień Dobry TVN przedstawiliśmy państwu przepisy na kilka koszernych potraw.

Złoty rosół z kury

składniki:

-1/2 kury ok. 75g

- 40g wołowiny (goleń lub szponder)

- 3l wody

- marchewka 4-5szt

- pietruszka 2 szt

- seler 1 dużego

- por 1szt (część środka)

- cebula – 1szt ( średnia przypalana na ogniu)

- czosnek (2 ząbki)

- natka pietruszki

- koper

- sól

-pieprz

-ziele angielskie

-liść laurowy

Przygotowanie:

Do 3 litrów zimnej wody wkładamy wołowinę i gotujemy po 30 minutach dodajemy kurczaka i włoszczyznę, przyprawiamy. Zupę gotujemy jeszcze 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.

Kreplach

To malutkie pierożki z tradycyjnego ciasta wypełnionego farszem z drobno zmielonego mięsa

składniki:

dla 4 os.

składniki ciasto

- 12dag posiekanej mąki

- 1 jajko, ubite

- 1 łyżeczki soli

- 2 łyżki wody

- bułka tarta

- olej

Składniki farsz

- 1 łyżka oleju roślinnego

- 1 mała cebula, drobna posiekana

- 12-15 dag ugotowanej wołowiny lub mięsa z kurczaka, zmielone

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto i pozostawić na czas przygotowania farszu. Na patelni podsmażyć na brązowo cebulkę, następnie dołożyć mięso i smażyć przez 5 minut, przyprawić i pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować ciasto, po czym pokroić na małe kwadraty lub wyciąć małe krążki. Na każde położyć łyżeczkę farszu i zalepić w małe trójkąciki, następnie ugotować w osolonej wrzącej wodzie.

Kurczak z miodem i sokiem pomarańczowym

Składniki:

dla 4-6 os.

składniki

- kurczak 1-1,5 kg

- 2 jajka ubite z 2 łyżkami wody

- 1 zmielonego czarnego pieprzu

- olej roślinny

- 1 łyżka soli

- 1 łyżeczki

- 60ml płynnego miodu

- 3 łyżeczki zmielonego imbiru

- tarta bułka

Przygotowanie:

Kurczak pokroić w kawałki, zanużyc w ubitym jajku i bułce tartej wymieszać z solą i pieprzem. Na patelni obsmażyć mięso ze wszystkich stron, następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Gorącą wodę wymieszać z miodem i sokiem pomarańczowym i zalać kurczaka i piec w piekarniku nagzanym do 180C przez 45minut.

Cymes

Składniki:

dla 5-7 os

- 1kg marchewki obranej

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka miodu

- 1 – 2 łyżki margaryny

- 1 łyżka soku pomarańczowego

- szczypta mielonego cynamonu

- 20dag rodzynek

Przygotowanie:

Marchew pokroić w plasterki. Włożyć do garnka wraz z solą cukrem i miodem. Dodać margaryny, pospać cynamonem, wlać sok pomarańczowy i dodać rodzynek. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 1,5godziny.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości