Przepisy kulinarne

Nowalijkowa kuchnia: rzodkiewka na ciepło i gołąbki z botwiny

Przepisy kulinarne

Czas na wiosenne nowalijki! W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy MasterChef Junior: Bruno Pluciński i Patryk Piskorz pod czujnym okiem Ani Starmach przygotowali z nich: mini gołąbki z botwiny, cukinię z rzodkiewką na ciepło, wiosenną sałatkę ze szparagami i groszkiem oraz ciasto ucierane z rabarbarem. Zobaczcie, jak uniknąć zakalca w cieście i dlaczego, by ugotować jajka w koszulkach, należy wywołać burzę w garnku.

Ciasto ucierane z rabarbarem

Kruszonka

Składniki:

100 g mąki

50 g masła

50 g mielonych orzechów włoskich

50 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. 

Schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta.

Nadzienie

Składniki:

300 g rabarbaru

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Pokrój rabarbar. Wymieszaj z cukrem i bułką tartą.

Ciasto

Składniki:

200 g miękkiego masła

200 g mąki pszennej

150 g cukru

50 g mąki ziemniaczanej

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.

Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłóż owoce, przykryj je kruszonką.

Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.

Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem

Składniki:

100 g komosy ryżowej

Pęczek szparagów

150 g groszku cukrowego

Garść pestek dyni

Łyżka czarnego sezamu

Pęczek rzodkiewki

3 jajka

Oliwa z oliwek

Sok z cytryny

Sól

Pieprz

Pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Komosę zagotuj.

Szparagi zgrilluj na patelni.

Groszek w wrzuć na wrzątek i gotuj 2-3 minuty.

Pestki dyni podpraż na patelni.

Rzodkiewki pokrój na ćwiartki, smaż kilka minut na oliwie.

Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj czarny sezam, ugotowane jajka, oliwę z oliwek, sok z cytryny, całość posyp szczypiorkiem.

 

Cukinia z rzodkiewką na ciepło

Składniki:

2 pęczki rzodkiewki

2 cukinie

100 g sera feta

Pęczek koperku

50 g płatków migdałów

Pęczek pieczonej młodej marchewki

Przygotowanie:

Cukinie pokrój w półplasterki, rzodkiewki w ćwiartki, warzywa przysmaż na patelni grillowej, wymieszaj z koperkiem, migdałami, podawaj z marchewką i pokruszoną fetą.

Mini gołąbki z botwiny

Składniki:

20 możliwie dużych liści młodych buraków

100 g kuskusu

400 g mielonego mięsa z indyka

Natka pietruszki

Natka koperku

2 łyżki ziaren słonecznika

Garść suszonych pomidorów

Sok z cytryny

500 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.

Wymieszaj z mięsem, posiekaną pietruszką i koperkiem.

Dodaj pokrojone pomidory i słonecznika, wymieszaj.

Od liści odetnij łodyżki od liści, na środku kładź łyżkę/dwie farszu, liście zwijaj jak gołąbki, przekładaj do żaroodpornego naczynia, zalej bulionem, przykryj.

Zapiekaj 40 minut w 180 stopniach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości