Materiał promocyjny

No i klops!

Czerwone mięso z dodatkiem kaszy gryczanej, klopsy i ziemniaki naszpikowane kabanosami i dobrym smakiem. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy w sam raz na zimny i śnieżny weekend. Czy wyśmienite potrawy Andrzeja stymulują Roberta? Zobacz orgazm w kuchni!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zrazy wołowe w pomidorach

Składniki:

1 kg udźca wołowego

3 cebule

100 g boczku wędzonego

3 ogórki kwaszone

Musztarda sarepska

Rosół wołowy

Przyprawa do potraw

2 opakowania przecieru pomidorowego

125 ml śmietany

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry i rozklepujemy na cienko. Smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do potraw. Układamy na nim plaster boczku, krążki cebul i ogórka. Zwijamy zrazy, obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do rondla zalewamy wodą. Dodajemy rosół wołowy. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę. Zrazy podajemy z klopsem z kaszy gryczanej.

Klops z kaszą gryczaną

Składniki:

300 g kaszy gryczanej

1 szklanka mleka

500 g puree ziemniaczanego

250 g twarogu białego półtłustego

50 g masła

2 jajka

Przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy. Dodajemy puree z ziemniaków, twaróg, mieszamy, dodajemy masło roztopione, jajka,. Doprawiamy do smaku przyprawą do potraw. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy w kulki i wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 40 minut.

Sztuka mięsa w sosie z chrzanu i suszonych śliwek

Składniki:

1 kg pręgi wołowej

Włoszczyzna suszona

Rosół z kury

200 g chrzanu tartego

200 g śliwek suszonych

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę z włoszczyzną i rosołek z kury . Do gotującej wody dodajemy mięso. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso z wywaru. Z powstałego bulionu, chrzanu przygotowujemy sos chrzanowy, dodajemy pokrojone śliwki. Gotujemy razem do zgęstnienia. Mięso kroimy w plastry, polewamy sosem chrzanowo- śliwkowym i podajemy z ziemniakami w boczku.

Ziemniaki z boczkiem i kabanosami

Skladniki

12 ziemniaków

200 g kabanosów

wędzony boczek w plastrach

Przyprawa do potraw

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw na pół twardo. Z lekko przestudzonych ostrym, wąskim nożem wycinamy w każdym ziemniaku otwór i wypełniamy go kabanosem. Ziemniaki owijamy w boczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości