Przepisy kulinarne

Niskokaloryczne desery

Przepisy kulinarne


Trener personalny Jacek Bilczyński przekonuje, że to, co zjadamy ma istotny wpływ na naszą sylwetkę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy posiłki, które są nie tylko pyszne i słodkie, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Te posiłki to... desery :) Skorzystajcie z jego przepisów na: naleśniki z borówkami i sosem waniliowym, dietetyczny czekoladowy pudding, dietetyczne cynamonowe muffiny!

Naleśniki z borówkami i sosem waniliowym

Składniki:

5 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej

3 białka jaj

1 łyżeczka naturalnego kakao

100ml naturalnego mleka sojowego

szczypta cynamonu

100g lekkiego jogurtu greckiego

filiżanka borówek amerykańskich

laska świeżej wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego

stewia

Przygotowanie:

Stewię (6-10 tabletek) pokruszyć i połączyć z mlekiem. Dodać kakao, cynamon, mąkę oraz białka jaj ubite na pianę, a następnie dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto umieścić w lodówce na 5 minut. W tym czasie połowę borówek zmiksować z jogurtem, pokruszoną stewią i ziarenkami wanilii lub aromatem waniliowym. Dodać pozostałą część borówek. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki (na patelni teflonowej lub z wykorzystaniem odrobiny oleju kokosowego). Gotowe naleśniki polać sosem malinowym. Kaloryczność: około 270 kcal

Dietetyczny czekoladowy pudding

Składniki:

150g lekkiego twarożku homogenizowanego

1/2 łyżeczki naturalnego kakao

2 łyżeczki żelatyny spożywczej

stewia

szczypta kardamonu

50ml wody

Przygotowanie:

W 50ml gorącej wody rozpuścić stewię oraz żelatynę. Dodać twarożek, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 3 godziny do lodówki. Kaloryczność: 125 kcal

Dietetyczne cynamonowe muffiny

Składniki:

4 białka

1 żółtko

2 łyżeczki oleju kokosowego

4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

8 łyżek otrębów owsianych

4 łyżki beztłuszczowego twarożku

3/4 szklanki naturalnego mleka sojowego

łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gorzkiego prawdziwego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki słupków migdałów

stewia

Przygotowanie:

Białka ubić na pianę. Otręby, olej kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia, twarożek, rozgniecioną stewię, żółtko, cynamon, kakao, mleko sojowe oraz migdały dokładnie wymieszać (w razie konieczności podlać odrobiną wody). Połączyć z ubitą pianą, umieścić w foremkach i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości