Pizza z burakami, wołowiną i ogórkiem kiszonym? Przepisy nietypowe

Wyjątkowe przepisy na pizzę. Co powiecie na pizzę gryczaną z burakami, wołowiną i kiszonymi ogórkami lub na pizzę z jarmużem, papryką i boczniakami? Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Andrzej Polan udowodnił, że pizza niejedno ma imię :)

Pizza - przepis na ciasto Pizza z jarmużem, papryką i boczniakami Pizza bardzo domowa z pieczarkami i serem Pizza gryczana z burakami, wołowiną i ogórkami

Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>

Pizza - przepis na ciasto

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    • 900 g mąki
      • 500 ml wody
        • 25 g soli
          • 15 g drożdży

            Przygotowanie:

            Z ww. składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno rosnąć około 3 godzin. Ważne, aby było przykryte wilgotną ściereczką.

            Zobacz też: Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury >>>

            Pizza z jarmużem, papryką i boczniakami

            Składniki:

            • 200 g jarmużu
              • 50 g orzechów laskowych
                • olej słonecznikowy
                  • 60 g sera bursztyn
                    • 2 papryki czerwone
                      • 100 g boczniaków
                        • cebula czerwona

                          Przygotowanie:

                          Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, same pokarbowane listki blanszujemy w wodzie. Zblanszowany miksujemy z orzechami laskowymi, olejem i serem bursztyn, doprawiamy pieprzem, solą. Paprykę opiekamy i pozbawiamy skóry. Filety z papryki kroimy w paski. Boczniaki skrapiamy olejem, obsypujemy serem bursztyn. Na ciasto wysmarowane olejem wykładamy jarmużowe pesto, filety z papryki, plasterki cebuli i boczniaki otulone w serze. Skrapiamy raz jeszcze olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do min. 250 st. C.

                          Zobacz też: Kulinarna rozpusta dla dzieci - pizza! >>>

                          Pizza bardzo domowa z pieczarkami i serem

                          Składniki:

                          • 500 g pieczarek
                            • 2 pory
                              • estragon suszony
                                • oregano suszone
                                  • pieprz
                                    • sól
                                      • 200 g sera żółtego, tartego

                                        Przygotowanie:

                                        Na oleju przesmażamy pory, dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy do częściowego odparowania. Dodajemy sól, pieprz, estragon, oregano. Farsz wykładamy na ciasto wysmarowane olejem, posypujemy serem, skrapiamy olejem i pieczemy w temperaturze min. 250 st. C.

                                        Zobacz też: Sos do pizzy w kilku wariantach. Jak przyrządzić domowy sos do pizzy? >>>

                                        Pizza gryczana z burakami, wołowiną i ogórkami

                                        Składniki:

                                        Ciasto:

                                        • 500 g mąki gryczanej
                                          • 4-5 łyżek mąki pszennej
                                            • 0,5 l ciepłej wody
                                              • 40 g drożdży
                                                • 30 g soli
                                                  • 2-3 łyżki czarnuszki lub siemienia lnianego

                                                    Na pizzę:

                                                    • 500 g buraków
                                                      • olej słonecznikowy
                                                        • 2 jabłka
                                                          • 300 g wołowiny (udziec lub polędwica)
                                                            • 1 cebula
                                                              • 2 ogórki kiszone
                                                                • musztarda francuska
                                                                  • oscypek
                                                                    • miód do smaku
                                                                      • koper
                                                                        • sól
                                                                          • pieprz
                                                                            • kminek mielony

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Ciasto: z ww. składników przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej na mniej więcej do godziny czasu). Podrośnięte ciasto wykładamy, a raczej wylewamy na blaszkę i pieczemy około 5 minut.

                                                                              Buraki pieczemy w piekarniku, a żeby uniknąć tego procederu proponuję kupić buraki mrożone pure. Jabłka prażymy na patelni, miękkie łączymy z burakami, miksujemy, dodając niedużą ilość oleju, kminku, soli, pieprzu i - jak tylko potrzeba - cukru do smaku. W końcu musi smakować. Wołowinę kroimy w cienkie paski, oprószamy pieprzem czarnym. Na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy mięso na złoty kolor, odstawiamy i oprószamy solą. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub paski jak nam pasuje. Musztardę francuską łączymy z miodem i koprem. Na podpieczony spód wykładamy porcje pasty-pesto z buraków, przesmażoną wołowinę, ogórki, plasterki cebuli, musztardę z miodem, koprem, tartego oscypka. Pieczemy pizzę w temperaturze min. 250 st. C, przez 4-5 minut, ale wiadomo jak to jest z domowymi piekarnikami.

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości