Przepisy kulinarne

Niekonwencjonalne przekąski sylwestrowe wg Darii Ładochy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Przekąski to oczywiście nienajważniejsza część wieczoru sylwestrowego, niemniej jednak w czasie imprezy warto wrzucić coś na ząb. Dlatego Daria Ładocha przeistoczona w jednorożca spełnia życzenia i w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje karnawałowe przekąski oraz napoje: bezalkoholową pinacoladę, zieloną herbatę z owocami, hummus paprykowy, krewetki z zielonym musem oraz pastę z mango i chilli.

Bezalkoholowa pinacolada

Składniki:

100 g świeżego ananasa

50 g mango

1 łyżka syropu z agawy

100 ml mleka kokosowego

Sok z 1 limonki

Pokruszony lód

Liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl i podaj na kruszonym lodzie z dodatkiem mięty.

Hummus paprykowy

Składniki:

3 papryki czerwone

1 szkanka ciecierzycy ugotowanej (lub z puszki)

Sok z 1 cytryny

3 łyżki tahiny

2-3 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

Kilka łyżek oliwy z oliwek

Czarny sezam do dekoracji

1/2 łyżeczki wędzonej papryki + do dekoracji

Kilka kromek chleba na naturalnym zakwasie lub chlebków pita

Do podania:

Rukola

Oliwki

Ser halloumi

Pomidor cherry

Ogórek zielony

Przygotowanie:

Paprykę pokrój na połówki, skrop oliwą, dodaj soli i papryki wędzonej i wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Następnie obierz paprykę ze skóry.

Następnie zmiksuj ciecierzycę z papryką i przyprawami.

Podawaj z chlebem, warzywami i serem.

Krewetki z zielonym musem

Składniki:

500 g krewetek

4 ząbki czosnku

1 papryczka chili

3 miękkie awokado

Sok z dwóch limonek

2 łyżki jogurtu greckiego

Pęczek kolendry

Do przygotowania krewetek:

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Awokado obierz ze skórki i zmiksuj z czosnkiem, chili, kolendrą, sokiem z limonki i jogurtem na gładką masę.

Krewetki podsmaż na maśle z zdodatkiem czosnku i zielonej pietruszki.

Odsącz na papierze.

Mus przełóż do małych miseczek lub szklanek i udekoruj na wierzchu krewetkami, chilli i kolendrą.

Pasta z mango i chilli

Składniki:

2 dojrzałe mango (najlepiej miękkie)

1 pęczek szczypiorku drobno posiekany

Sok z limonki

1 papryczka chili drobno posiekana

Papryka wędzona w przyprawie

1/2 pęczka kolendry

1 łyżka syropu z agawy

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Biały sezam podprażony do dekoracji

Do podania:

Kromki chleba

Ser gorgonzola

Przygotowanie:

Mango obierz i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj chili i szczypiorek.

Wymieszaj olej z sokiem z limonki, dodaj przyprawy i mango i doprowadź do wrzenia.

Na koniec dodaj olej sezamowy i posiekaną kolendrę.

Podawaj na kromkach chleba z dodatkiem gorgonzoli, kolendry i sezamu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości