W kuchni Dzień Dobry TVN kulinarna mieszanka żywiołów. Marta Wiśniewska spędziła niedzielne przedpołudnie w towarzystwie Tomasza Woźniaka. Kurczak, owoce, bruschetta to tajemnica pysznej i aromatycznej niedzieli w kuchni. Zdjęcie: Michał Wargin / East News
Bruschetta z oliwkami
Przepis na: 2-4 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
garść oliwek czarnych i oliwek zielonych Smak
2 pomidory
1 łyżka czosnku marynowanego Smak
garść kurek
mały pęczek bazylii
mały pęczek mięty
5-6 łyżek oliwy
sól i pieprz
1 bagietka (najlepiej na zakwasie)
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój na drobną kostkę, usuwając przy tym miąższ. Posiekaj oliwki, marynowany czosnek oraz zioła i wymieszaj w miseczce z pomidorami i polej oliwą oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.Na rozgrzanej oliwie, na patelni podsmaż kurki przez kilka minut. Następnie wymieszaj z pomidorami i oliwkami. Pokrój kromki bagietki o grubości 1 cm i połóż na grill, patelnię grillową lub zrób z nich tosty na suchej patelni (bądź w tosterze). Każdą chrupiącą kromkę pieczywa skrop oliwą i połóż obfitą porcję grzybów z pomidorami.
Omlet na smaczny początek
Przepis na 1-2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
2 papryki marynowane Smak
2 łyżki oliwy
3 boczniaki
3 jajka z wolnego chowu
sól i pieprz
gałązka rozmarynu
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
mała garść startego dowolnego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przez 3-4 minuty boczniaki wraz z pokrojonymi na z paski paprykami marynowanymi. Wlej rozbełtane wcześniej jajka, dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanym rozmarynem. Drewnianą szpatułką lekko wymieszaj ścinającą się masę jajeczną. Dzięki temu szybciej i lepiej się zetnie. W ten sposób unikniemy sytuacji, że dół omletu się przypali, a na górze będzie płynna masa jajeczna.
Zmniejsz ogień, wierzch omletu posyp zielonym groszkiem i serem żółtym. Przykryj patelnię pokrywką i podsmażaj przez kolejne 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Zsuń jednym sprawnym ruchem omlet na talerz i od razu podawaj! Nie zapomnij w między czasie wycisnąć soku z pomarańczy i zaparzyć kawę.
Sugestie:
Na dwie osoby proponuję przygotować dwa osobne omlety. Jeśli nie masz dwóch patelni to wcześniej przygotowany omlet włóż do ciepłego piekarnika lub po prostu przykryj dwoma talerzami, aby nie wystygł.
Na koniec możesz jeszcze zetrzeć skórką cytrynową. To jest tajna broń, która zawsze wzbudza zachwyt! Pamiętaj wcześniej sparzyć cytrynę, jeśli nie masz pewności, czy była pryskana.
Risotto z grzybami
Przepis na: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
1 cebula
300 g ryżu na risotto (arborio)
6 Pomidorów suszonych w oleju Smak
1 kieliszek wina białego
600 ml bulionu warzywnego (lub rybnego)
200 g dowolnych grzybów (np. borowików)
1 łyżka serka kremowego
1 łyżka Kremu chrzanowego Smak
2 gałązki świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Posiekaj drobno szalotki, podsmaż w rondlu o grubym dnie i wrzuć ryż, przez cały czas mieszając, aż do momentu, gdy ziarna ryżu staną się przezroczyste. Wlej białe wino, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy zredukuje swoją objętość o połowę. Ustaw na średni płomień i zacznij stopniowo wlewać bulion, przez cały czas delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką). Czynność powtarzaj, aż ryż będzie al dente (gotujesz ok. 15-20min). Gdy ryż zacznie powoli „dochodzić”, dodaj grzyby pokrojone na plasterki (wcześniej dokładnie umyte) i gotuj przez 6 min.Zdejmij risotto z ognia, dodaj pokrojone na paski pomidory suszone, tymianek, serek kremowy, krem chrzanowy i wymieszaj całość, aż się rozpuszczą. Risotto najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu!
Chrupiący zapiekany kurczak
Przepis na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 papryki marynowane Smak
1 łyżka Kaparów Smak
2 piersi z kurczaka
4 plasterki boczku
4 plasterki sera (np. mozzarelli)
2 łyżki oliwy
garść pieczarek
mały pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przez 3-4 minuty pieczarki pokrojone na ćwiartki wraz z paskami papryki marynowanej i kaparami. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.
Przełóż podsmażone warzywa na talerz. Na tej samej patelni podsmaż piersi z kurczaka zawinięte w boczek, aż będą złociste i chrupiące. Przełóż piersi z kurczaka do małej brytfanki lub na blachę wyłożoną pergaminem. Obsyp warzywami i połóż porozrywany ser. Zapiekaj przez 10 minut, aż ser się roztopi. Podawaj z liśćmi sałaty i z sosem winegret.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"