Nie chcesz marnować jedzenia? Ususz je!

Marnowanie jedzenia to obecnie jeden z największych problemów w naszych domach... W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Sylwia Majcher, która zdradziła, że najprostszą metodą na niemarnowanie jedzenia jest suszenie. Jak odpowiednio suszyć warzywa, a jak owoce? Dlaczego grzybów nie myje się przed ich ususzeniem?

Puder z suszonych malin

Składniki:

250 g malin

Przygotowanie:

Maliny opłukać i zostawić do wyschnięcia. Gdy nie będą już wilgotne przełożyć je do suszarki do suszenia. Owoce trzeba rozłożyć równomiernie, tak by się nie stykały. Suszyć przez około 10 godzin w temperaturze. Wysuszone maliny przetrzeć przez sito, a potem zblendować.

Budyń z kaszy jaglanej z pudrem malinowym

Składniki:

Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki kakao

Pół szklanki mleka kokosowego

Banan

Łyżka startej gorzkiej czekolady do dekoracji

Pół łyżeczki pudru z malin do dekoracji

Przygotowanie:

Kaszę przełożyć do blendera, dodać kakao, banana pokrojonego w kawałki i wlać mleko. Zmiksować na gładki krem. Budyń przełożyć do miseczek, udekorować czekoladą i malinowym pudrem.

Suszone pomidory

Pomidory umyć i osuszyć. A potem pokroić w grubsze plastry, by po ususzeniu nie zostały z nich chipsy. Warzywa rozłożyć na suszarce do suszenia i suszyć przez 12 godzin w temperaturze 70 stopni.

Pomidory można ususzyć też w piekarniku. Trzeba rozłożyć je na blaszce do pieczenia, a potem wstawić do nagrzanego do 80 stopni piekarnika i suszyć przez co najmniej 5 godzin.

Tatar z suszonych pomidorów

Składniki:

Szklanka suszonych pomidorów

Czerwona mała cebula

Ząbek czosnku

Laska selera naciowego

Garść natki pietruszki

Łyżeczka sosu sojowego

Łyżeczka soku z cytryny

Łyżka oliwy – jeśli pomidory nie były w zalewie

Pół łyżeczki miodu

Łyżeczka musztardy

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory, seler naciowy i natkę pietruszki przełożyć do blendera i zmiksować z oliwą, sosem sojowym, musztardą, sokiem z cytryny oraz miodem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Wmieszać do powstałej pomidorowej masy, doprawić solą i pieprzem. Tatar można przełożyć do foremek czy kokilek i w nich schłodzić go w lodówce przez około godzinę. Wyjąć i podawać z chrupiącą grzanką.

Panko – posypka z suszonego chleba

Składniki:

2-3 czerstwe bułki

Przygotowanie:

Bułki zetrzeć na tarce o grubych oczach lub rozdrobnić na małe kawałki w malakserze. Tak przygotowane pieczywo przełożyć na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 70-80 stopni. Wstaw blachę i susz przez 45 minut, do czasu aż panko będzie chrupiące.

Pieczona dynia z panko

Składniki:

500 g dyni

100 g sera pleśniowego

3 łyżki oliwy

Garść świeżego tymianku

Przygotowanie:

Dynię umyć, obrać pokroić w kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z tymiankiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu pokruszyć ser pleśniowy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec dynię przez 25 minut. Wyjąć i posypać panko.

Uniwersalna przyprawa z warzyw korzeniowych

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

Pół małego selera

Por

Pęczek natki pietruszki

Pęczek koperku

3 ząbki czosnku

Kilka liści selera korzeniowego

Kilka liści lubczyku

Pół łyżeczki soli

Łyżeczka kurkumy – opcjonalnie

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa także umyć i pokroić. Wszystkie ułożyć na suszarce lub blaszce do pieczenia. Suszarkę ustawić na temperaturę 75 stopni i suszyć warzywa przez co najmniej 5 godzin. Co godzinę dobrze jest je przemieszać, tak by suszyły się równomiernie. Ususzone rozdrobnić blenderem. Dodać sól i kurkumę. Przechowywać w zamkniętym słoiku.

Chipsy z cukinii z suszonymi skórkami pomidorów

Cukinię pokroić na cienkie plastry. Można to zrobić obieraczką do warzyw. Potem plastry rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie oprószyć solą. Piekarnik nagrzać do 110 stopni. Wstawić blachę z plastrami cukinii i suszyć je przez niecałą godzinę – do czasu aż będą chrupiące. W połowie suszenia dobrze jest plastry odwrócić na drugą stronę.

Przyprawa ze skórek pomidorów

Składniki:

Szklanka skórek z pomidorów

Garść świeżej bazylii

Sól

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skórki. Skórki i liście bazylii rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 80 stopni. Wstawić blachę i suszyć przez 2 godziny. Wyjąć i rozdrobnić w blenderze. Przechowywać w zamkniętym słoiku

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości