Przepisy kulinarne

Narodowe potrawy Bostwany

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Nasz kucharz, Joseph Seeletso pochodzi z Botswany, której mieszkańcy właśnie świętują Dzień Niepodległości. Joseph zaprezentował w Dzień Dobry TVN narodowe potrawy, czyli Dikgobe, owsiankę z sorgo, Morogo oraz wołowe seswaa.

Dikgobe

Składniki:

250 g suszonych ziaren kukurydzy

250 g czerwonej fasoli

4 ziemniaki

100 g prażonych orzeszków ziemnych

2 łyżki kurkumy

100 ml wywaru wołowego

Przygotowanie:

Gotuj kukurydzę przez godzinę do miękkości. Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj wywar, orzechy, kurkumę, sól i pieprz.

Owsianka z sorgo

Składniki

500 g sorgo

1 litr wody

50 ml soku z cytryny

Zagotuj wodę i dodaj stopniowo proszek sorgo. Cały czas mieszaj, bezy nie zrobiły się grudki. Gotuj delikatnie na małym ogniu przez 30 min. Przed podaniem wkrop sok z cytryny.

Morogo

Składniki:

500 g szpinaku

1 kg pomidorów

1 czerwona papryczka chili

1 cebula

50 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

Na patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i usmaż na rumiano. Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dodaj posiekane chili i posól. Dodaj szpinak i gotuj 10 minut. Podawaj z owsianką.

Wołowe seswaa

Składniki:

1 kg wołowiny do duszenia

2 litry wody

sól

Przygotowanie:

Do garnka dodaj wołowinę, wodę i sól. Gotuj do miękkości. Mięso wyłów i utłucz, aż odejdzie od kości (około 20 minut). Dodaj płyn z gotowania. Podaj z kaszką kukurydzianą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości