Smaczny pomysł na śniadanie lub podwieczorek? Naleśniki z budyniem!

Zobacz film: Naleśniki z domową nutellą i owocami. Źródło: Dzień Dobry TVN
Naleśniki na słodko to jedno z ulubionych dań dzieci i nie tylko. Ich wersja w postaci z budyniem to kolejny dowód na to, że naleśniki nigdy się nie nudzą i błyskawicznie znikają z talerzy. Są pyszne, syte i niedrogie. Takie naleśniki to doskonały sposób na każdego niejadka.

Ciasto na naleśniki to kilka składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Są proste w przygotowaniu i doskonałe w smaku. Przepis na naleśniki z budyniem to świetny pomysł na posiłek, który na pewno spotka się z aprobatą współbiesiadników. Aksamitne nadzienie, słodki smak i aromat. Oto czym są naleśniki z budyniem.

  • Waniliowy zawrót głowy, czyli naleśniki z budyniem waniliowym
    • Jak przyrządzić naleśniki z budyniem i serem?
      • Najłatwiejszy przepis na prawdziwą ucztę dla zmysłów? Naleśniki z budyniem i owocami!

        Waniliowy zawrót głowy, czyli naleśniki z budyniem waniliowym

        Najpopularniejszy w smaku, charakterystyczny w zapachu budyń waniliowy podbije serca i podniebienia wszystkich łasuchów. Dostępny jest w każdym sklepie i będzie doskonałym dodatkiem do naleśników. Jak przygotować naleśniki z budyniem waniliowym ? Kupiony budyń w proszku wystarczy dodać do masy na ciasto, by miało waniliowy posmak i dodatkowo kusiło zapachem. Ciasto powinno być płynne i spływać po chochli regularną smugą. Tak przyrządzoną masę smażymy na dobrze nagrzanej patelni, a potem tylko dbamy o pyszne nadzienie. Drugim przepisem na naleśniki z budyniem jest przyrządzenie budyniu według przepisu na opakowaniu, a potem użycie go jako nadzienia do wypełnienia naleśników. Dodając do budyniu na przykład zmielone migdały, uzyskamy całkiem inne doznania smakowe. Inne składniki, które wzbogacą smak sosu budyniowego, to:

        · zmielone orzechy lub masło orzechowe,

        · rodzynki,

        · żurawina,

        · pokruszone ciastka oreo czy wafelek w stylu prince-polo.

        Budyń ma aksamitną konsystencję, będzie się delikatnie rozpływał w ustach, a dodatkowy składnik wzbogaci walory smakowe. Satysfakcja jedzących gwarantowana!

        Zobacz też: Naleśniki z warzywami doskonałym pomysłem na zdrowy i sycący obiad.

        Jak przyrządzić naleśniki z budyniem i serem?

        Ser, czyli najpopularniejsze nadzienie naleśnikowe, wzbogacone o budyń, nadaje naleśnikom zupełnie inny wymiar smakowy. Nie bez powodu sernik i jego różne warianty to jedno z ulubionych ciast, zdobiących polskie stoły. Masa z sera i budyniu będzie bardziej delikatna, miękka w konsystencji i przede wszystkim inna niż klasyczne serowe nadzienie. Ciekawym wyborem będą zapiekane naleśniki z serem w sosie budyniowym . Przyrządzony sos budyniowy idealnie wypełnia naleśniki w środku, dodatkowo najlepiej polać nim wierzch naleśników, uprzednio ułożonych w naczyniu żaroodpornym. O wynik końcowy zadba dobrze nagrzany piekarnik. Naleśniki z budyniem i serem to danie pyszne i sycące. Podczas zapiekania budyń zostaje niemal w całości wchłonięty przez naleśniki, dzięki temu nie są one suche, a delikatne, niemal soczyste. Smakują zupełnie inaczej niż zwykłe naleśniki z serem. Dodatkowo podczas pieczenia wypełniają swoim aromatem całą kuchnię. Takie naleśniki po wyciągnięciu z piekarnika można posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, a dla łasuchów polać czekoladą czy syropem klonowym.

        Zobacz też: Pyszne śniadania na słodko

        Najłatwiejszy przepis na prawdziwą ucztę dla zmysłów? Naleśniki z budyniem i owocami!

        Naleśniki z budyniem i owocami to gwarantowany przepis na sukces. Budyń tworzy miękką pierzynkę dla zapadających się w nią soczystych owoców. Najlepsze owoce do naleśników to zawsze owoce sezonowe. Latem obowiązkowo truskawki. Naleśniki z budyniem i truskawkami to doskonała propozycja na letnie śniadania. Smak i aromat truskawek świetnie połączy się z budyniem waniliowym czy czekoladowym. Innym owocem, który o każdej porze roku będzie idealnym uzupełnieniem naleśników z budyniem, są banany. Miękkie i aksamitne w smaku, tak samo jak budyń, razem będą się rozpływały w ustach. Banany można pokroić w plastry i ułożyć na wierzch naleśników. Ciekawą opcją jest zblendowanie bananów na jednolitą masę i połączenie ich z budyniem. Banany nadają się również do zapiekania. Naleśniki z budyniem i zapiekanymi bananami to prawdziwa gratka dla słodkolubnych. Można polać je miodem albo dodać do nich aromatyczne przyprawy, np. cynamon.

        Inne owoce, które doskonale sprawdzą się w połączeniu z budyniem, to:

        · maliny,

        · brzoskwinie,

        · jagody,

        · rabarbar,

        · porzeczki.

        Dla uzyskania ciekawego efektu smakowego przydatne będą owoce lekko kwaśne, np. rabarbar czy porzeczki. Słodki budyń i kwaśne owoce to duet zaskakujący, który zapewni doskonałą równowagę smaków.

        Naleśniki z budyniem to kolejny przykład na wielowymiarowość tego klasycznego dania, które za każdym razem może smakować inaczej. W tym przypadku kluczem do sukcesu są dodatki i chęć do eksperymentowania.

         Zobacz też: 

        Rosyjski naleśnik zamiast pierogów ruskich 

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości