Naleśniki i racuchy - najlepsze przepisy Kasi Bukowskiej

Przepisy na naleśniki jaglane z pastą z zielonego groszku, pancakes z kremem czekoladowym i racuszki z białego sera. Jak przygotować pyszne naleśniki? Poznajcie przepisy Kasi Bukowskiej.

Naleśniki jaglane z pastą z zielonego groszku, szynką, serem i jajkiem sadzonym Naleśniki:

  • 2 jajka
    • ½ łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka cukru
        • 200ml mleka
          • 1 szklanka mąki jaglanej
            • 1 szklanka mąki pszennej
              • 150ml wody gazowanej lub jasnego piwa
                • 4 łyżki roztopionego masła

                  Jajka mieszamy w misce z solą i cukrem. Dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę i mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta, ale dzięki temu dokładnie rozetrzemy wszystkie grudki. Następnie dolewamy wodę gazowaną lub piwo oraz masło i ponownie łączymy wszystkie składniki. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny. Przed smażeniem mieszamy po czym wylewamy porcję ciasta na gorącą, suchą patelnię.

                  Pasta z zielonego groszku

                  • 450g mrożonego zielonego groszku
                    • 3 łyżki masła
                      • 1 mały pęczek natki pietruszki
                        • 1 cytryna
                          • ½ szklanki pestek słonecznika
                            • ½ szklanki płatków migdałowych
                              • 5-7 łyżek oliwy
                                • sól i pieprz

                                  Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut, krótko przelewamy zimną wodą i przekładamy do kielicha blendera lub do miski, jeśli używamy blendera ręcznego. Dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny (do smaku) oraz około łyżkę soku. Pestki słonecznika oraz płatki migdałów prażymy na suchej patelni i również dodajemy do groszku. Blendujemy stopniowo dolewając oliwę. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję doprawiamy pastę do smaku solą i pieprzem, po czym jeszcze raz krótko blendujemy.

                                  Do podania

                                  • kilka plastrów szynki
                                    • ulubiony żółty ser lub mozarella
                                      • jajka
                                        • oliwa

                                          Na usmażonym naleśniku rozsmarowujemy około łyżkę pasty z zielonego groszku. Układamy porcję szynki i sera. Na oliwie smażymy jajko sadzone, po czym kładziemy je na przygotowanym naleśniku. Zakładamy jego brzegi na jajko, by utworzył kształt kwadratu, a żółtko jajka było ciągle widoczne. Taką paczuszkę możemy jeszcze ułożył na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, by naleśnik zrobił się chrupiący od spodu, a ser mocniej się roztopił.

                                          Naleśniki do tego przepisu mogą być również wykonane na samej mące jaglanej, samej pszennej, na mące gryczanej lub mieszance bezglutenowej (ale w tym przypadku dajemy nieco mniej płynu).

                                          Pancakes ze zdrowym kremem czekoladowym i owocami Pancakes

                                          • 1 ½ szklanki mąki
                                            • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
                                              • ½ łyżeczki soli
                                                • 1 łyżka cukru waniliowego
                                                  • ¾ szklanki mleka
                                                    • ½ - ¾ szklanki maślanki
                                                      • 1 duże jajko
                                                        • 3 łyżki roztopionego masło
                                                          • tłuszcz do smażenia

                                                            Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy mieszamy rózgą w misce. Dodajemy mleko, maślankę (na początek ½ szklanki), duże jajko i roztopione masło. Mieszamy bardzo krótko, bo im dłużej mieszane ciasto, tym mniej puszyste placuszki. Jeśli po wymieszaniu jest bardzo gęste dolewamy jeszcze trochę maślanki. Miskę z ciastem odstawiamy na minimum kwadrans, po czym rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni (masło lub olej). Ostatni raz mieszamy ciasto, nabieramy porcję wielkości 2 łyżek i wylewamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu z obu stron.

                                                            Krem czekoladowy

                                                            • 1 duży bardzo dojrzały banan
                                                              • 3 łyżki naturalnego masła orzechowego
                                                                • ½ łyżeczki soku z cytryny
                                                                  • 1 ½ łyżki kakao
                                                                    • 3-4 łyżki mleka (krowiego, roślinnego…)

                                                                      Bardzo dokładnie rozgniatamy dojrzałego banana. Im bardziej dojrzały tym lepszą konsystencję będzie miał krem i będzie słodszy. Do gładkiej masy bananowej dodajemy masło orzechowe, sok z cytryny i kakao, i ucieramy na gładko. Rozrzedzamy krem mlekiem, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość.

                                                                      Na usmażonych placuszkach układamy porcję kremu i posypujemy je obficie ulubionymi owocami.

                                                                      Racuszki z białego sera z sosem truskawkowym Sos truskawkowy

                                                                      • 500g mrożonych truskawek
                                                                        • 2 łyżki miodu
                                                                          • ½ - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                                                                            • 2-3 łyżki wody

                                                                              Mrożone truskawki gotujemy na wolnym ogniu. Najpierw puszczą sok, później zaczną się delikatnie rozgotowywać i rozpadać. Gdy sok zgęstnieje dodajemy miód (2 łyżki lub do smaku), a mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Jeśli chcemy żeby gotowy sos miał gęstszą, bardziej „kiślową” konsystencję dodajemy pełną łyżeczkę mąki. Garnek z truskawkami zsuwamy na chwilę z ognia, wlewamy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy minutę, ciągle mieszając. Sos jest gotowy.

                                                                              Racuszki

                                                                              • 250g tłustego białego sera
                                                                                • 3 duże jajka
                                                                                  • ¼ łyżeczki soli
                                                                                    • 5 łyżek mąki ryżowej
                                                                                      • 1-2 łyżki cukru (np. kokosowego)
                                                                                        • ¼ łyżeczki cynamonu
                                                                                          • jabłko, rodzynki, płatki migdałowe…
                                                                                            • tłuszcz do smażenia

                                                                                              Biały ser dokładnie rozgniatamy widelcem razem z żółtkami. Białka wybijamy do oddzielnej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do sera z żółtkami wsypujemy mąkę ryżową, cukier (chociaż można go pominąć), cynamon i ewentualnie wybrane dodatki – np. pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki, migdały… Mieszamy masę, dodajemy łyżkę piany z białek i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Potem dokładamy resztę piany z białek i tym razem mieszamy bardzo delikatnie, by nie uszkodzić piany. Patelnię rozgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy niewielką ilość tłuszcz np. masła. Układamy po łyżce masy, smażymy około 1-2 minut z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z sosem truskawkowym.

                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości