Przepisy kulinarne

Naleśniki i bliny - wspomnienie dzieciństwa

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Naleśniki, bliny i racuchy... chyba wszyscy je uwielbiamy! Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkie smaki dzieciństwa, czyli tradycyjne naleśniki z owocami, amerykańskie pancaces z malinowym sosem i bliny na słodko. Co kraj, to obyczaj! Skorzystajcie z jego prostych przepisów!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Naleśniki z owocami

Składniki:

2 szklanki mleka

1,25 szklanki mąki pszennej

1 jajko

bita śmietana

tłuszcz do smażenia

owoce sezonowe

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki ciasta na gładką masę. Następnie smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Na każdy naleśnik nakładaj bitą śmietanę i ulubione owoce (truskawki, jagody, brzoskwinie z puszki), a następnie zawiń ciasto lub uformuj kopertę. Delikatne, ciepłe naleśniki z owocami udekoruj tak jak lubisz. Będą stanowić doskonałe dopełnienie chwil spędzonych przy rodzinnym stole.

Pancaces z malinowym sosem

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

5 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 jajka

2 szklanki maślanki

50 g masła

klarowane masło do smażenia

Sos malinowy:

1 opakowanie mrożonych malin

sok wyciśnięty z jednej cytryny

4 łyżki cukru

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Jajka roztrzepać i wymieszać z maślanką. Jajka z maślanką dodać do suchych składników, dolać do nich rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć placki po 3-4 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Usmażone placki przekładać do ciepłego piekarnika. W tym czasie podgrzać maliny na patelni z sokiem z cytryny i cukrem. Z usmażonych placków ułożyć torcik i polać po wierzchu ciepłym malinowym sosem.

Bliny na słodko

Skladniki:

300 ml mleka

10 g drożdży

1 szczypta cukru

400 g mąki pszennej

2 jajka

1 szczypta soli

olej do smażenia

Dodatki:

bita śmietana

garść orzechów laskowych

konfitura z czarnej porzeczki

2 kwaśne jabłka

5 łyżek cukru trzcinowego

2 szczypty cynamonu

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i szczyptę cukru. Dodać mąkę, roztrzepane jajka i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta smażyć placuszki o średnicy około 5-6 cm na złoto-brązowy kolor z obu stron. Po usmażeniu można je przełożyć do ciepłego piekarnika, by wszystkie były ciepłe przed podaniem. Gdy ciasto wyrasta, podprażyć orzechy laskowe na patelni, następnie drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z cukrem aż będą miękkie. Bliny podawać z bitą śmietaną, i dowolnie dobranym dodatkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości