Najlepsze powidła mają 160 g owoców na 100 g produktu

Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?

Dlaczego warto jeść śliwki? Na co zwracać uwagę podczas kupowania przetworów ze śliwek? Zobaczcie, w jaki sposób można samemu zrobić powidła.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości