Najdroższa konfitura świata. Jak powstaje i ile kosztuje?

Tost z konfiturą na śniadanie
BetsievanderMeer/Getty Images
Źródło: Getty Images
Okazuje się, że nawet wśród przetworów znajdują się produkty kategorii premium. Za wysoką ceną konfitury stoi kilkusetletnia historia, wyjątkowy smak, ściśle strzeżona receptura i nietypowy, tradycyjny proces produkcji.

Jak powstaje najdroższa konfitura świata?

Receptura wyjątkowego przetworu opracowana została już w XIV wieku we francuskiej miejscowości Bar-le-Duc. Szybko zyskał miano wyrobu ekskluzywnego, o niespotykanej dotąd jakości. Przyczyną jest nie tylko smak, ale też sposób, w jaki jest uzyskiwany. Słynna konfitura powstaje z porzeczek. Na początku używano wyłącznie czerwonych, obecnie stosowane są również białe. Dokładna receptura jest tajemnicą konkretnej firmy - Maison Dutriez, która zajmuje się produkcją konfitury do dziś.

Powszechnie znany jest jednak zasługujący na szczególna uwagę element procesu produkcji - porzeczki są drylowane. Może się to wydawać niemożliwe, w końcu to bardzo małe owoce, a ich pesteczki są ledwo wyczuwalne. Okazuje się, że każde drobne ziarenko wyciągane jest z owoców pojedynczo, a służy do tego ostra końcówka gęsiego pióra. Ze względu na precyzję tego zadania, wykonywane jest w całości ręcznie. Nie powstała żadna maszyna, która mogłaby zrobić to tak dokładnie. Osoby zatrudnione przy produkcji konfitury muszą więc wykazywać się wyjątkową dokładnością.

Taki sposób drylowania porzeczek i przygotowywania z niej pysznej konfitury przetrwał 7 wieków i ma swoich miłośników do dziś. Istnieje anegdota, która głosi, że Alfred Hitchcock był właśnie jednym z nich. Podobno tak bardzo lubił ten przysmak, że w trakcie kręcenia swoich filmów zatrzymywał się tylko w tych hotelach, w których można było go dostać. Poza tym zjadał jeden słoiczek w całości.

Ile kosztuje "kawior z porzeczki"?

Za jeden słoiczek tradycyjnej konfitury o wadze 85 g trzeba zapłacić ponad 80 złotych. W przeliczeniu na kilogram to ponad 4500 zł. Za konfiturę tylko z białej porzeczki trzeba zapłacić około 100 zł za mały słoiczek. Smak, misterne wykonanie i cena tego produktu powodują, że bywa on określany mianem kawioru z porzeczki.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Porzeczkowa kuchnia Darii Ładochy

Źródło: x-news

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości