W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował cztery wiosenne zupy. Którą z nich lubicie najbardziej: chłodnik, botwinkę, minestrone czy chachapuri? Smacznego!Chłodnik z migdałów, zielonych szparagów i ogórków
Składniki:
1/2 szklanki zblanszowanych migdałów
2 kromki białego chleba
1 kg ogórków szklarniowych
0,5 pęczka zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
około 100 ml oliwy z oliwek
sok z cytryny
200 ml maślanki
sól i pieprz
szklanka wody
natka pietruszki do podania
garść płatków migdałowych - do podania
Sposób przygotowania:
Całe migdały podpiec na patelni aż się zarumienią. W tym czasie namoczyć chleb w wodzie. Ze szparagów odciąć główki i odłożyć. Odłożyć też połowę jednego ogórka. Zmiksować w blenderze w dwóch turach podprażone migdały, chleb, ogórki, szparagi, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny i wodę. Dodać maślankę i przyprawić, sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli jest za gęste dolać wodę. Podawać posypane prażonymi migdałami, natką pietruszki, pokrojonymi główkami szparagów oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem.
Botwinka i szczaw z omletem jajecznym
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 pęczek botwinki
3-4 pęczki szczawiu
2 litry wywaru warzywnego
200 ml śmietany 30%
1 pęczek koperku
sól i pieprz
Omlet jajeczny:
5 jajek
100 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną botwinkę i poddusić razem. Dodać wywar i gotować aż buraczki będą miękkie. Dodać posiekany szczaw i gotować jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Wymieszać i oprawić solą, pieprzem.
Omlet:
Jajka roztrzepać w misce widelcem żeby je lekko napowietrzyć. Dodać mleko oraz mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Mieszankę wylać na rozgrzaną patelnię, zmniejszyć pod nią temperaturę, przykryć i zostawić na kilka minut. Następnie wstawić patelnię do rozgrzanego do 180ºC na 10 minut. Omlet wyjąć i pokroić w dużą kostkę. Podawać z zupą.
Wiosenna minestrone
Składniki:
1 młode cebule dymki
3 ząbki czosnku
1 pęczek młodych marchewek
4 zielone szparagi
1 pęczek botwinki
połowa kalafiora
0,5 młodej kapusty
1 cukinia
3 pomidory malinowe
skórka parmezanu
3 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
mała garść połamanego spaghetti
Pesto:
garść orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
30-40 g parmezanu
garść rukoli
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Pozostałe warzywa z wyjątkiem pomidorów oraz pokroić na kawałki podobnej wielkości i podsmażyć przez chwilę na oliwę. Do warzyw dodać skórkę parmezanu. Po kilku minutach dodać pomidory oraz wywar. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać połamany makaron. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie podprażyć orzechy nerkowca a następnie zmiksować je razem z czosnkiem i parmezanem. Dodać rukolę i dużo oliwy. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z pesto u góry, polaną oliwą.
Chachapuri
Składniki:
10 g świeżych drożdży
200 ml maślanki
500 g mąki pszennej
100 ml oleju
Sery:
250 g twardej mozzarelli
150 g twardego sera solankowego (typ feta, ale bardzo twardy i słony)
1 jajko
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić drożdże w maślance.
Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju, serów i jajka wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa, pod koniec dodać olej i wyrobić na początku w misce aby wtłoczyć olej w ciasto.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść przez około 6-8 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania czyli fermentacji. Można skrócić ten czas ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu.
Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość Jeśli zwiększyło ją potrójnie lub nawet poczwórnie to nie jest to błąd wręcz przeciwnie.
W trakcie gdy wyrasta ciasto zetrzeć sery na tarce o grubych oczkach i wymieszać ze sobą oraz jajkiem. Podzielić na 4 części i zrobić z nich kule.
Ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę i podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Na środek położyć kulkę sera. Zawinąć boki ciasta aby obkleić cały ser. Dokładnie zlepić ciasto. Ułożyć zlepieniem do dołu stolnicy. Ponownie rozwałkować na płaski placek o średnicy 20 cm. Na środku placka zrobić dziurkę ale tylko w górnej warstwie ciasta. Będzie to „komin” przez który ucieknie para z roztapiającego się sera. Gdybyśmy o tym zapomnieli, ciasto wyrosło by jak pita.
Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Piec placki pojedynczo na obsypanej mąką blasze do pieczenia przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzch masłem.
Pokroić jak pizzę, serwować ciepłe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"