Przepisy kulinarne

Na upalne dni - chłodnik

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które nadają się na upalne dni. Na stole pojawiły się talerze z: chłodnikiem z ogórków małosolnych, chłodnikiem z botwinki oraz młodymi marchewkami w pomarańczowym sosie. Na deser dostaliśmy ciasto rabarbarowe z keksówki z truskawkami i bitą śmietaną.

Chłodnik z ogórków małosolnych

Składniki:

500 g ogórków małosolnych

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy cytrynowej

garść koperku posiekanego

garść szczypiorku posiekanego

300 g jogurtu naturalnego

szczypta soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj ogórki pokrojone na drobne kawałki i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj 3/4 szklanki wody. Ostudź, dodaj jogurt i przyprawy, a następnie zmiksuj.

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym

Składniki:

2 pęczki botwinki

2 litry bulionu warzywnego

1 łyżka octu jabłkowego

3 ogórki małosolne

1 ogórek zielony

1 pęczek rzodkiewki

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 duży kefir

4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyj. Drobno posiekaj buraczki. Liście również. Gotuj liście wraz z buraczkami w bulionie ok. 10 min. Podczas gotowania dodaj ocet jabłkowy. Następnie przestudź. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki małosolne oraz ogórka zielonego. Zostaw kilka grubszych kawałków do dekoracji. Dokładnie tak samo zrób z rzodkiewką. Wymieszaj całość z ugotowaną botwinką. Jeśli nie masz czasu, możesz warzywa zmiksować z blenderze razem z botwinką. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj na koniec kefir i dokładnie schłodź w lodówce. Podawać z jajkiem.

Szybkie ciasto rabarbarowe z keksówki z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

400 g rabarbaru obranego w dwucentymetrowe kawałki

370 g mąki orkiszowej

100 g cukru trzcinowego

1 łyżka miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta mielonego imbiru

200 g masła

100 ml mleka kokosowego

5 jajek

50 g mielonych migdałów

50 g daktyli namoczonych w zimnej wodzie

szczypta cynamonu

300 g truskawek do dekoracji

200 ml schłodzonej śmietanki 36% do ubicia śmietany

Przygotowanie:

Rabarbar wymieszaj z dwoma łyżkami mąki i odstaw na chwilę. Resztę mąki połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i imbirem. W garnku roztop masło, następnie przestudź. Mleko zmiksuj z jajami i przestudzonym masłem. Dodaj do mąki i zmiksuj na elastyczne ciasto. Dodaj cynamon. Połącz z migdałami oraz pokrojonymi na mniejsze kawałki daktylami. Przełóż do formy keksówki wysmarowanej olejem i bułką tartą. Zapiekaj ok. 50 min. w piekarniku nastawionym na 200 st. C. Na koniec udekoruj pokrojonymi truskawkami i bitą śmietaną.

Młode marchewki w pomarańczowym sosie z młodymi ziemniaczkami i musem z bobu

Składniki:

2 pęczki młodych marchewek

4 szalotki

2 łyżki sklarowanego masła

sok z pomarańczy

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1/2 szklanki wina

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

szczypta cynamonu

kilka kropel soku z cytryny

Młode ziemniaki

250 g młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach

2 łyżki masła

garść drobno posiekanego koperku

Mus z bobu

400 g bobu ugotowanego i bez łupin

3 łyżki oliwy z oliwek

skórka starta z cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

50 g zmielonych migdałów

50 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowane i gorące połącz z masłem i koperkiem. Bób zmiksuj na gładką masę z resztą składników. Marchewki pozbawione łodyg i umyte dokładnie gotuj ze skórką na parze. Szalotki drobno siekaj i w rondelku zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj marchewki pokrojone na mniejsze kawałki, ale nie na bardzo drobne. Dodaj cukier. Dodaj sok z pomarańczy, sok z cytryny i wino. Odparuj płyn. Następnie dodaj cynamon i rozpuść łyżeczkę mąki w 1/2 szklanki zimnej wody. Dodaj do marchewek. Wszystko podaj razem na talerzu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości