Przepisy kulinarne

Na szybki lunch pyszne i pożywne kasze!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak w prosty sposób przygotować smaczne i zdrowe potrawy. Co powiecie na sałatkę z pęczakiem, soczewicą, kozim serem i rukolą lub kaszę orkiszową z pesto z suszonych pomidorów?

Sałatka z pęczakiem, soczewicą, kozim serem i rukolą

Składniki:

100 g twardego koziego sera

1/2 opakowania rukoli

1 torebka kaszy pęczak, bulgur, soczewica zielona

1/2 granatu

2 łyżki podprażonych orzechów włoskich

sól i pieprz

Sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Ugotowaną kaszę wyłóż na półmisek, dodaj rukolę, kozi ser pokrojony na cienkie plasterki oraz orzechy. Całość polej sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem

Pomidorowy lunch z pesto domowej roboty

Składniki:

1 słoik suszonych pomidorów w oliwie

3 ząbki czosnku

2 łyżki parmezanu tartego

50 g orzechów pinii

sól

pieprz

3 łyżki oliwy cytrynowej

1 torebka orkiszu, vermicelli, pomidory

1 cebula pokrojona w piórka

1 pęczek bazylii

1 papryczka chili

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

skórka z 1 cytryny starta na małych oczkach

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć suszone pomidory, sól, pieprz, czosnek, parmezan i orzechy piniowe. Zmiksuj z dodatkiem oliwy z pomidorów na gładka masę. Na patelni rozgrzej oliwę cytrynową. Dodaj cebulę i papryczkę chili. Następnie dodaj ugotowany orkisz oraz pesto domowej roboty. Całość wymieszaj z pomidorkami cherry. Następnie przed podaniem udekoruj bazylią oraz skórką z cytryny.

Kostki lunchowe z orzechami laskowymi

Składniki:

200 g śmietany

sól

pieprz

1 torebka mhammas, grzyby leśne, groszek, tymianek

50 g orzechów laskowych podprażonych na patelni i utłuczonych w moździerzu

6 jajek

kilka liści świeżej sałaty

kilka liści świeżego tymianku

50 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Piekarnik przygotuj i ustaw temperaturę na 200 stopni. W tym czasie wysmaruj formę delikatnie oliwą. Przesyp ugotowany mhammas do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, przyprawami oraz tymiankiem. Przygotowaną masą zalej ugotowaną mieszankę tak by pokryła całość. Na wierzchu zetrzyj parmezan i zapiekaj około 25 – 35 minut do ścięcia się masy. Następnie ostudź i schłodź w lodówce. Przed wyjściem do pracy pokrój w kostki i układaj na świeżym liściu sałaty posypując orzechami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości