Materiał promocyjny

Na śniadanie. Omlet z płatkami

Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN gościmy blogerkę kulinarną Joannę Prus, która w ramach doskonale Wam znanej akcji "Zboże smakuje i Inspiruje", przygotuje potrawy ze zbożem w roli głównej. Skorzystajcie z jej przepisów na: omlet z płatkami, sałatkę z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów, kaparów i fety, puszyste ciasto ze śliwkami na oleju i klasyczny makaron z leśnymi grzybami.

Omlet z płatkami Składniki:

3 jajka

1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1łyżka mąki pszennej

sól, pieprz

pomidorki

czerwona cebula (pokrojona w piórka)

garść świeżej bazylii i pietruszki

ser do posypania

olej do smażenia

oliwa do pokropienia

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Wymieszać je z roztrzepanymi żółtkami z solą, pieprzem i mąką. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać płatki. Olej rozgrzać na patelni i wylać masę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, a gdy końce się zetną, przewrócić na drugą stronę. Kiedy omlet będzie ścięty, przełożyć na talerz. Na środek ułożyć posiekane zioła, pokrojone pomidorki i piórka z cebuli. Pokropić oliwą warzywa

Sałatka z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów, kaparów i fety

Składniki:

150g kaszy gryczanej palonej

1 cebula

ok.1/2 słoiczka suszonych pomidorów

ok. 1/3 słoiczka kaparów

feta do posypania

3 łyżki masła

1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Do ugotowanej (jeszcze ciepłej) kaszy dodajemy 2 łyżki masła, posiekany czosnek, suszone pomidory oraz kapary. Na wierzch posypujemy obficie fetą i podajemy na ciepło lub zimno.

Puszyste ciasto ze śliwkami na oleju

Składniki:

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok.10 sztuk śliwek + 1 duża łyżka cynamonu + 1 łyżka cukru

90 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)

90g brązowego cukru i łyżeczka cukru waniliowego/cynamonowego

70g oleju

2 jajka (oddzielić żółtka i białka)

szczypta soli

łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżka mleka

2 garście płatków migdałowych (do dekoracji)

Przygotowanie:

Śliwki drylujemy, wsypujemy do dużej miski i dodajemy do nich cynamon i cukier. Mieszamy, aby każda śliwka była "dotknięta" cynamonem. W jednej misce ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek. Dodajemy cukier, żółtka, olej i jogurt. Delikatnie mieszamy,wlewając powoli ubitą pianę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy mleko i aromat.

Ciasto wlewamy do foremki (wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą). Na wierzch nakładamy śliwki (przecięciem do góry). Pieczemy ok. 1h w 180C . Jeśli ciasto pod śliwkami jest wciąż jasne i wygląda na niedopieczone, ustawiamy piekarnik na górne pieczenie i trzymać ok. 6min. Dekorujemy płatkami migdałowymi.

Klasyczny makaron z leśnymi grzybami

Składniki:

ok. 80-100 g makaronu penne

4-5 prawdziwków

200 g kurek

masło

pół pęczka pietruszki

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego estragonu

sól, pieprz

ok. 40ml białego wina (opcjonalnie)

starty parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie opłukujemy i czyścimy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone prawdziwki kroimy na mniejsze części. Kurek nie kroimy, chyba że mamy większe okazy. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni (uważamy, by się nie spaliło). Wrzucamy posiekany czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie spaliło. Po chwili wrzucamy grzyby i podsmażamy, aż się zezłocą i zmiękną. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Na koniec solimy i pieprzymy. Dodajemy makaron i na patelni dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy dodać starty parmezan.

Więcej na: http://zbozesmakuje.tvn.pl/

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości