Przepisy kulinarne

Na śniadanie. Omlet z owocami i bułeczki ze szpinakiem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na pyszne i zdrowe śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak puszysty omlet z owocami, bułeczki ze szpinakiem czy racuszki serowo-dyniowe.

Racuszki serowo-dyniowe

Składniki:

200g dyni

200g twarogu półtłustego

Cynamon, masło,

Olej do smażenia

2 jajka

1 łyżka miodu

200g mąki

Suszona żurawina

Przygotowanie:

Dynię ścieramy na tarce i przesmażamy na maśle na miękko. Przestudzoną łączymy z twarogiem, miodem, żółtkami, dodajemy ubitą pianę z białek i na koniec mąkę do otrzymania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy cynamonem i dorzucamy na koniec żurawinę. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Bułeczki ze szpinakiem

Składniki:

1kg mąki

40g drożdży

200ml oleju

150ml mleka

300ml wody

40g cukru

30g soli

Czarnuszka,

Szpinak, koperek,

Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy olej, mąkę. Ciasto dzielimy na 2 połówki, do jednej dodajemy szpinak mielony, posiekany koperek i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy. Podrośnięte ciasto jedno i drugie dzielimy na 8 części. Z zielonych części przygotowujemy kulki, ciasto jasne rozwałkowujemy na koła. Na każdym kole białego ciasta układamy kulkę, owijamy ciastem i formujemy bułeczkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką, odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy z góry i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni około 20 minut. Do bułeczek proponuję przygotować pastę z kurczaka, jako zamiennik do kupowanych na kanapki pasztetów drobiowych z puszki.

Omlet z owocami leśnymi

Składniki:

4 Jajka

2 łyżki mąki

1 łyżka mąki

1 łyżka cukru

Szczypta soli,

Jeżyny, maliny, borówki amerykańskie,

Brzoskwinie polskie

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, w trakcie dodajemy cukier bez przerywania ubijania. Kiedy masa będzie sztywna i szklista, dodajemy żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy dodając mąkę. Smażymy małe omleciki lub jeden większy. Do tego owoce leśne i miód.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości