Materiał promocyjny

Na rozgrzewkę

Waza zupy serowej z jabłkami prażonymi i orzechami, garnek gulaszu ziemniaczanego rodem z Węgier oraz blaszka ponczowych z rumem to propozycje mistrza Andrzeja Polana.

Waza zupy serowej z jabłkami prażonymi i orzechami

Składniki:

500 ml wywaru warzywnego

świeży imbir

1 cebula

300 g sera chedar lub gouda

2 łyżki prażonych jabłek

100 ml białego wina

20 ml wiśniówki

100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy jabłka, podlewamy winem i odparowujemy. Dodajemy do bulionu warzywnego. Ser ścieramy na tarce i buch - wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy śmietanę, ale jak chcemy, żeby zupa była mniej kaloryczna, to dajemy sobie z nią spokój. Doprawiamy wszystko imbirem, białym pieprzem i solą. Na koniec jeszcze troszkę wiśniówki. Zupa powinna być gęsta i mocno aromatyczna od imbiru. Orzechy prażymy na patelni, dzięki temu wydobędziemy ich lepszy a niestety ukryty smaczek. W sam raz na zimne, mroźne dni.

Garnek gulaszu ziemniaczanego rodem z Węgier

Składniki:

6 ziemniaków

2 papryki czerwone

3 cebule

120 g kiszonej kapusty

60 g koncentratu pomidorowego

6 grzybów suszonych

100 ml gęstej śmietany

250 ml bulionu warzywnego

ostra papryka, sól, trochę szałwii

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę pokrojoną szklimy na patelni, dodajemy osuszone ziemniaki. Chwilę smażymy wszystko razem i dodajemy do tego pokrojoną w paski paprykę i kapustę kiszoną. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodajemy namoczone i pokrojone w paski grzyby. Jeszcze tylko odważnie dodajemy ostrej papryki, soli oraz szałwii. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Powstałe danie podajemy z łyżką gęstej śmietany. Dekoracyjnie i do Smaku!

Blaszka ponczowych z rumem

Składniki:

350 g mąki

15 g drożdży

1 jajo

3 żółtka

100 mleka

150 g masła

40 g cukru

szczypta soli

skórka cytrynowa

W mleku lekko podgrzanym rozpuszczamy drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki. Odstawiamy na bok w ciepłe miejsce niech rozczyn się podwoi, potroi… to znaczy niech podrośnie. Żółtka ucieramy z całym jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy do rozczynu, teraz pora na resztę mąki, rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, powinno mieć konsystencję lekką. Ciasto wylewamy do foremek i odstawiamy do wyrośnięcia.

500 ml wody

300 ml cukru

150 ml rumu

4 mandarynki

Mandarynki kroimy w plastry. Cukier gotujemy z wodą i dodajemy mandarynki. Gotujemy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rum. Powstaje nam w ten sposób poncz. Wyrośnięte babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni. Jeszcze gorące wrzucamy do syropu, niech dobrze się napiją. Wierzch babeczek dekorujemy filecikami z mandarynek i posypujemy kardamonem. Ja jeszcze lubię do tego troszkę bitej śmietany.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości