Przepisy kulinarne

Na przesilenie jesienne kiszonki i pikle

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował weki. Kiszonki i pikle są idealne na przesilenie jesienne. Są nie tylko smaczne, ale zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Robicie w domu weki? :)

Pikle z grillowanych warzyw

Składniki na jeden słoik 500 ml:

2 cukinie o średniej wielkości

2 czerwone papryki

2 ząbki czosnku

Liść laurowy

2 łyżki gorczycy

150 ml wody

150 ml octu białego

1,5 kopiastej łyżki cukru

1,5 kopiastej łyżki soli

Przygotowanie:

Pokrój cukinii wzdłuż na 4. Jeśli będą za długie pokrój te 4 kawałki jeszcze na pół poprzek. Pokrój czerwone papryki na plastry o szerokości 2 cm. Na suchej patelni grillowej lub na grillu, grilluj warzywa 2-3 minuty obu stron tak żeby było widać kratka po grillowaniu i delikatnie zmiękły. Odstaw do wystudzenie. Przełóż grillowane warzywa na stojąco w słoiku. W rondelku wymieszaj woda z octem i resztę składniki. Gotuj 3 minuty aż cukier i sól się rozpuszczą. Wlej gorącej zalewę do słoika. Strząśnij delikatnie tak by płyn równomiernie się ułożył. Zamknij szczelnie pokrywką i odstaw na minimum 24 godziny. Po otwarciu, pikle przechowaj w lodówce do tygodnia.

Ten sam przepis wykorzystasz do wszystkich surowych warzyw i owoc, nie koniecznie po grillowaniu. Grillowanie nadaje warzywom przyjemny węglowy i delikatny wędzony smak. Możesz użyć świeżych i suszonych ziół, przypraw, imbir, papryczki chilli, do aromatyzowanie pikle

Kiszone warzywa

Składniki na jeden słoik 500 ml:

Do wyboru:

Ogórki

Kalafior

Marchewki

Buraki

Cebula

Pomidory

Czosnek

Składniki aromatyczne:

Liście wiśni, winogron lub czarnej porzeczki

Koper

Świeży chrzan

Kolendra, pieprz, kumin itp.

500 ml przygotowanej zimnej wody

Łyżka soli spożywczej niejodowanej

Przygotowanie:

Wybór warzyw należy do Ciebie. Można ukisić właściwie wszystko, owoce również. Ważne, by owoce i warzywa były świeże, jędrne bez śladu uszkodzenia, najlepiej ekologiczne albo ze sprawdzonego źródła. Słoiki do kiszenie muszą być sparzone i dobrze wysuszone. Słoiki mogą być z gumowatą uszczelkę ale nie koniecznie. Wykorzystaj różne pojemność, np mniejszy do drobnych owoców i warzyw a większych do grubszych owoców i warzyw.

5-6 pomidorów sparz i obierz ze skórą. Zostaw je w całości. 5 ząbki czosnku obierz ze skórą. Przełóż warzywa do słoika, dodaj świeżą nie dłużą gałązka kopru, dwa kawałki chrzanu. Jeśli chcesz dodaj liście winogrona. Zalej słoik zimną zalewą. Dobrze zakręć i odstaw do ukiszenia.

„Nakladany hermelin” czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek

Składniki na jeden słoik 500 ml:

2 sery Camembert, Brie lub czeski Hermelin

3 ząbki czosnku

3 papryczki chili

Cebula

Łyżka słodkiej papryki

2 liście laurowe

2 gałązki rozmarynu

Łyżka różowego pieprzu ziarnistego lub kolorowy pieprz ziarnisty

Łyżeczka soli

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Posiekaj chilli. Pokrój czosnek i cebula w cienkich piórkach. Pokrój Camembert w 8 kawałkach. Wymieszaj chilli z pieprzem, słodkiej papryki, sól. Obtocz ser przyprawami i przełóż na dno słoika. Dodaj cebula, liście laurowy, rozmaryn i czosnek na wierzch. Wlej oliwy z oliwek tak by pokrywało wszystkie składniki. Zamknij słoik szczelnie i odstaw na 2 tygodnie do lodówki. Możesz też pokroić cały camembert na dwie połówki i pomiędzy ułożyć przyprawy. Dalej postępuj jak w przepisie powyżej. Zamiast Camembert, użyj Brie albo innego miękkiego sera pleśniowego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości