Materiał promocyjny

Na osłodę chłodnych dni

W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy dzisiaj Urszulę Lesman, która prowadzi blog kulinarny. Pani Urszula przygotowała słodkie rarytasy na osłodę chłodnych dni.

Muffiny z nutellą

Składniki:

140 g miękkiego masła

180 g cukru waniliowego - może być zamiast cukru waniliowego zwykły cukier plus ekstrakt

3 jajka

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Nutella - 2 łyżeczki na 1 muffina

Sposób przygotowania:

Masło roztarłam z cukrem na puszysta masę. Dodałam po kolei po jednym jajku a na koniec stopniowo dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszałam dokładnie i przełożyłam masę do foremek na muffiny - do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej muffiny nałożyłam po dwie łyżeczki Nutelli i patyczkiem delikatnie wymieszałam ciasto z Nutellą. Nie chodzi o dokładne zmieszanie wszystkiego. Muffiny piekłam około 30 minut w 170 stopniach C.

Rugelach

Składniki:

115 g tłustego białego sera,

1 łyżka cukru

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

250 g mąki

250 g stopionego masła

250 g rodzynek sułtanek

130 g posiekanych włoskich orzechów

225 g drobnego cukru

2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto: w misce utrzeć masło z serem - najlepiej mikserem - pod koniec dodać łyżkę cukru, jajko i sól. Wyrobić ręką ciasto dodając mąkę - tak by ciasto było zwarte - ciasto musi być gładkie i musi dać się rozwałkować. Z ciasta trzeba zrobić kulę i zawinąć w folię, wstawić, na co najmniej 2 godziny do lodówki. A najlepiej na całą noc. Następnego dnia, ciasto podzielić na 6 części i na wysypanej mąką stolnicy każdą cześć rozwałkować na placek grubości ok. 3mm, posmarować stopionym masłem. Posypać orzechami mielonymi i sułtankami oraz pozostałym cukrem i cynamonem.

Każdy krążek pokroić na 8-10 trójkątów i zrolować każdy w kierunku od podstawy do wierzchołka. Ciastka ułożyć na blasze, posmarować masłem stopionym i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 15-30 minut.

Są gotowe, kiedy się zrumienią.

Ciasteczka mandarynkowe

Składniki:

200 g miękkiego masła

1 szklanka przesianego cukru pudru

skórka z dwóch mandarynek

3 łyżki soku mandarynkowego

1 łyżka esencji waniliowej albo cukier waniliowy

350 g szklanki mąki pszennej

30 g mąki kukurydzianej

1 łyżeczki soli

2 łyżki soku mandarynkowego

6 łyżek cukru pudru

1 łyżka stopionego masła

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z mandarynek i esencję waniliową, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą i sól. Zagnieść sypkie składniki z maślanym kremem, podzielić ciasto na pół i zawinąć porcje w plastykową folię, nadając im kształt wałka. Włożyć ciasto na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Pokroić ciasto w plasterki o grubości 6 mm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut i ostudzić. Ciastka można też polać polewą mandarynkową. Zmieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Posmarować ciasteczka polewą i rozłożyć na metalowej kratce nad blachą wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Pozostawić na 1 godzinę, aż polewa zastygnie.

Muffinki czekoladowo-kokosowe z rumem

(przepis na 12 sztuk) Składniki:

200-250 g mąki

8 łyżek wiórków kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 czubata łyżka kakao

2 jajka

130 g cukru

szczypta soli

100 g stopionego masła

200 ml mleka kokosowego

łyżka rumu

Sposób przygotowania:

Wymieszać suche składniki. Po kolei dodawać jajka, mleko i lekko przestudzone masło, wymieszać i dolać łyżkę rumu. Następnie wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Nakładać 2-3 łyżki ciasta do każdej papilotki. Piec około 30 minut w 180 stopniach C.

Blog Pani Urszuli:

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości