Na ochłodę: domowe lody

Lato to dobra pora na lody. Zrobienie ich w domu wcale nie jest takie trudne. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to miłośniczka naturalnej kuchni Iwona Zasuwa. Przygotowała dla nas: sorbet arbuzowy, lody owocowe, lody bananowe, lody mango z kardamonem oraz czekoladową polewę do lodów.

Czekoladowa polewa do lodów

Składniki:

2-3 łyżki kakao lub karobu albo miksu obu

100 g masła klarowanego

50 g syropu daktylowego lub do smaku

otarta skórka z pomarańczy

Sorbet arbuzowy

Składniki:

arbuz

ewentualnie miód (jeśli arbuz nie jest słodki)

Przygotowanie:

Zmiksuj odpestkowanego arbuza (ewentualnie dosłodź do smaku), przelej do foremek i włóż do zamrażarki (najlepiej na noc).

Lody owocowe

Składniki:

1 banan

miseczka truskawek lub czarnych porzeczek albo malin

ewentualnie łyżeczka ksylitolu – dla wielbicieli bardzo słodkich lodów

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki i włóż do zamrażalnika. Przemieszaj od czas do czasu i nie zamrażaj na kość.

Lody bananowe

Składniki:

1 banan na 2 gałki lodów

Przygotowanie:

Banany obierz, pokrój w grube plastry i włóż do zamrażarki na noc. Mrożone banany zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym. Gotowe. Idealnie smakują np. z otartą skórką z cytryny albo z miętą.

Lody mango z kardamonem

Składniki:

1 bardzo dojrzałe mango

mleko kokosowe – 2 kopiaste łyżki "gęstwinki"

2 płaskie łyżki masła klarowanego

2 łyżki ksylitolu lub miód do smaku

1/2 cytryny

1 plasterek świeżego imbiru

2 rozgniecione ziarenka kardamonu bez osłonki

Przygotowanie:

Mango obierz ze skórki, imbir również i zmiksuj. Dodaj masło (opcjonalnie) i utarty kardamon oraz cytrynę. Zmiksuj ponownie. Wymieszaj z mlekiem kokosowym i wstaw do zamrażarki.

Mieszaj co kwadrans. Będą gotowe po ok. 2 godzinach (konsystencja bardzo, bardzo gęstej śmietany).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości