Przepisy kulinarne

Na obiad zupa i sznycle, na deser tarta z truskawkami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, szyncle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami.

 

Zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem

Składniki:

250 g pieczarek

1 pęczek cebuli dymki

250 g szpinaku

200 ml śmietanki Łaciata 18%

Gałka muszkatołowa, pieprz, sól

400 g serka naturalnego Łaciaty

3 szt bułek kajzerek rustykalnych

Masło do smażenia

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy ząbkiem czosnku, smarujemy serkiem naturalnym i posypujemy serem żółtym startym na tarce. Wstawiamy do piekarnika aby zarumieniły się na złoty kolor. Pieczarki przekrawamy na połówki i przesmażamy na złoty kolor. Na drugiej patelni przesmażamy na maśle cebulę dymkę, dodajemy szpinak. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Zagotowujemy i odstawiamy. Na podpieczone bagietki wykładamy porcje szpinaku w śmietanie i posypujemy złotymi pieczarkami.

Ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny młodej

1 kg ziemniaków młodych

2 pory młode

1 cebula dymka

1 op. szpinaku baby

250 ml śmietanki Łaciata 30%

200 g pstrąga wędzonego

Masło,

1 pęczek szczawiu

Szczypiorek

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Na maśle przesmażamy białe części pora i cebulę. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, krótko smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, pod sam koniec gotowania dodajemy liście szpinaku. Miksujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem. Pstrąga podgrzewamy w piekarniku z masłem. Zupę podajemy posypaną posiekanym szczawiem i kawałkami wędzonej ryby i szczypiorkiem.

Szalona, krucha, łaciata od truskawek!

Składniki:

1 szkl mąki

1 szkl wody

100 g masła

4 jajka

Szczypta soli, cukier wanilinowy

2 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie zacznie się pojawiać biały osad. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby troszkę przestygło. Do tak zaparzonej mąki dodajemy jajka dokładnie je wcierając, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jakiem z niedużą ilością mleka, na brzegu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto parzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 40 minut.

2 kg truskawek polskich

1 l śmietanki Łaciata 36%

100 g cukru

Syrop z kwiatów bzu

Dobre schłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec dodając cukier. Połowę truskawek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy syropem z kwiatów bzu. Pozostałe przekrawamy na połówki, najlepiej z szypułkami. Na upieczony spód wykładamy puszystą śmietankę wymieszaną z pokrojonymi truskawkami, na wierzch wykładamy połówki truskawek.

Sznycle a'la wiedeńskie z sałatką z rzodkiewek

Składniki:

1 kg ziemniaków młodych

2 pęczki rzodkiewek jedna okrągła i jedna podłużna

1 opakowanie roszponki

Cebula dymka

200 ml śmietanka 18% Łaciata

Musztarda francuska do smaku

Olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy wcześniej dokładnie wyszorowane i odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w plastry. Rzodkiewki kroimy w plastry, roszponkę pozbawiamy korzonków. Cebulę drobno kroimy. W misce łączymy śmietankę z musztardą, olejem, solą, pieprzem i koprem. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki, rzodkiewki, roszponkę, cebulę dymkę zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i zabieramy się do przygotowania sznycli.

3 szt. polędwiczki wieprzowej

6 jaj

Mąka do panierowania

Bułka tarta do panierowania

10 jaj przepiórczych

Pieprz, sól,

Natka pietruszki

Olej do smażenia

Polędwiczki kroimy w plastry i w folii rozklepujemy na cienkie arkusze. Jajka roztrzepujemy, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, jaki, bułce, raz jeszcze jajku i na koniec ponownie w bułce. Od razu smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z sałatką i sadzonymi jajkami przepiórczymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości