Przepisy kulinarne

Na infekcję u dziecka: pieczone ziemniaki z musem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W okresie jesienno-zimowym nasze pociechy często łapią infekcje. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, które warto podawać dziecku, kiedy zachoruje. Oto one: poranny ryż z jabłkami, migdałami i cynamonem, delikatna zupa jarzynowa z komosą ryżową, pieczone ziemniaki z musem marchewkowo-dyniowym oraz kompot z gruszek, z daktylami, cynamonem i syropem różanym.

Poranny ryż z jabłkami, migdałami i cynamonem

Składniki:

1 szklanka ryżu brązowego lub białego

2 duże jabłka

szczypta cynamonu

szczypta startego, świeżego imbiru

50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Ryż płuczemy i gotujemy w proporcji 4:1 przez ok. 2 godz. na wolnym ogniu pod przykryciem. Powinien się rozgotować i przyjąć formę kleiku. Jeśli nie mamy czasu, gotujemy ryż do miękkości. Pod koniec gotowania ścieramy jabłka i wrzucamy do ryżu wraz z sokiem powstałym podczas tarcia, cynamonem, żurawiną i imbirem. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy aż jabłka będą miękkie. Podajemy posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Delikatna zupa jarzynowa z komosą ryżową

Składniki:

1 cebula

1 marchewka

50 g selera

50 g pora

1 łyżka masła

4 ziemniaki

100 g komosy ryżowej

3 listki laurowe

4 ziela angielskie

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta majeranku

zielona pietruszka do przybrania

1,5 litra wywaru jarzynowego

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy na talarki. Podsmażamy na maśle lub na gęsinie. W tym czasie kroimy ziemniaki w kostkę, zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy oraz wypłukaną komosę ryżową. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 min. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.

Pieczone ziemniaki z musem marchewkowo-dyniowym

Składniki:

1/2 kg ziemniaków lekko podgotowanych w osolonej wodzie bez skórki

1/2 dyni Hokkaido

1 cebula

2 marchewki

oliwa z oliwek

przyprawy: czerwona papryka, sól, rozmaryn

20 g masła

garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Dynie oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wraz z pokrojoną cebulę i marchewką. Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku na ok. 15 min. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posypane rozmarynem i solą i zapiekamy dalej kolejne 20 min. Dynię wraz z marchewką i cebulą miksujemy na mus i podajemy z upieczonymi ziemniakami, do których dodajemy odrobinę masła i posiekaną zieloną pietruszkę.

Kompot z gruszek, z daktylami, cynamonem i syropem różanym

Składniki:

3-4 l wody

spora garść daktyli

szczypta cynamonu

5 gruszek

garść żurawiny

1 łyżka syropu różanego

Przygotowanie:

Wodę gotujemy w garnku. Daktyle kroimy na pół i wrzucamy wraz z cynamonem i żurawiną do wody. Gotujemy całość ok. 30 min. Następnie dodajemy gruszki, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 min. Na sam koniec dodajemy odrobinę syropu różanego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości